Постоянният представител на Венецуела към ООН Самуел Монкада по време на заседанието на Съвета за сигурност призова организацията да предотврати евентуална блокада на страната от страна на САЩ и да защити международното право.

«Днес ние искаме Съветът за сигурност незабавно да започне да действа, за да предотврати катастрофата от предстоящи военни действия срещу Венецуела, които вече бяха обявени от един от постоянните членове на Съвета, правителството на САЩ», цитира РИА Новости  думите на  Монкада.

Той припомни, че въвеждането на морска блокада на страната според Устава на ООН е възможно само с решение на организацията и в случай на заплаха за мира или актове на агресия.

„Кога беше определено от Съвета за сигурност на ООН, че Венецуела представлява заплаха за мира или нарушава мира, или извърши актове на агресия? …Всички заплахи и действия на САЩ срещу Венецуела са незаконни, престъпни и могат да имат катастрофални последици за гражданското население “, заключи Монкада.

Постоянният представител на Венецуела призова Съвета за сигурност на ООН да запази мира и да спре „войната на Тръмп“ срещу Каракас.

Тагове: ; ; ; ;