Нов договор за ядрените оръжия със среден и малък обсег трябва да обвързва не само Русия, но и Китай. За това призова американският президент Доналд Тръмп. Такъв призив отправи и Германия. Това съобщи БНР.

Ден след като Съединените щати официално се оттеглиха от Договора за ядрени оръжия със среден обсег, американският президент Доналд Тръмп заяви, че вече  е водил разговори за ново споразумение.

«Вярвам, че ще се случи. Обсъждал съм го с президента Путин, както и с Китай. Китай беше много, много развълнуван от разговорите, както и Русия. Мисля, че в един момент ще имаме сделка», заяви Тръмп.

Китай изрази разочарование от прекратяването на договора между САЩ и Русия, и за сега е резервиран към сключването на ново споразумение.

Съединените щати смятат, че трябва да разработят свои собствени ракети със среден обсег на действие, за да възпират Русия, дори и да не ги разполагат в Европа. Очаква се през следващите няколко седмици Пентагонът да изпробва наземна крилата ракета.

Договорът, забраняващ ядрени ракети с обсег от 500 до 5500 километра, е едно от знаковите споразумения между Вашингтон и Москва, което поставя началото на края на Студената война.

Тръмп поиска изтеглянето на страната му заради разработвани от Русия ракети, които нарушават условията на споразумението.

Притесненията на анализаторите са, че отпадането на договора може да доведе до нова ядрена надпревара между великите сили.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;