НАТО няма да интегрира купените от Турция руски ракетни системи S-400 в нито една от отбранителните системи на Алианса, съобщи News.bg.

Това заяви на пресконференция в Брюксел генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг, цитиран от Анадолската агенция.

«Нямаме планове да интегрираме руските S-400 в нито една от системите за противовъздушна отбрана на НАТО», посочи Столтенберг.

Той приветства перспективата Турция да закупи системи «Пейтриът», за което тя води разговори със САЩ. Столтенберг допълни, че Анкара е в диалог и с Франция, и с Италия във връзка с възможностите за придобиване на отбранителни ракетни системи.

По-рано военни експерти предупредиха, че ако руските ракети бъдат интегрирани в системите на НАТО, това ще даде възможност на Москва да получи достъп до военни тайни на Алианса. Заради това САЩ изключиха Турция от програмата за изтребителите F-35, по която турската страна беше партньор.

По-рано съобщихме, че доставките на руските ракетни системи С-400 «Триумф» за противоракетната отбрана на Индия ще започнат през 2020 г., каза Владимир Дрожов, заместник-директор на Федералната служба за военно-техническо сътрудничество на Русия.

Ню Делхи ще закупи още самолети Су-30МКИ и автомат АК-203 от Москва. Освен това страните ще участват в съвместното изграждане на подводница от проекта «Амур».

По-рано Bloomberg, позовавайки се на свои източници, съобщи, че Индия и Русия са постигнали споразумение С-400 да бъде придобит чрез специален механизъм, включващ използването на националните валути на двете страни.

Тагове: ; ; ; ; ; ;