След неотдавните антируски настроения Грузия сама констатира колосални икономически загуби.

Украйна, Молдова, страните от Прибалтика година след година броят загубите: разплащат се за недалновидната си антируска политика — рухване на икономиката, разбягване на населението извън границите и тежка демографска криза, свързана с намаляване продължителността на живота в страните.

Ето малка част от последиците, до които довеве русофобията в две постсъветски държави.

Молдова — учебен полигон по русофобия и криза в постсъветското пространство

Според оценката на молдовската статистика, броят на населението на Молдова е около 3.5 млн човека, без да се отчита Приднестровието. Фактически в страната постоянно живеят около 2.9 млн човека. Още 600 хиляди работят зад граница.

В началото на 1990-те Молдова собственоръчно създаде условия за най-сериозната си загуба — Приднестровието. През 1990 г. на територията на непризнатата Молдовска Република живееха 730 хиляди човека, днес — около 435 хиляди. Заедно с 16 % от населението си Молдова изгуби 40 % от БВП и голяма част от своя промишлен потенциал.

На територията на Приднестровието се намират Молдовската ГРЕС, Молдовския металургичен завод, «Молдавизолит» и други предприятия, голяма част от които влизат в холдига «Шериф».

До конфликта, в резултат на който Приднестровието излезе от състава на Молдова, доведе разгула на молдовския и румънския национализъм. Той, разбира се, носеще ярък антируски характер. Радикално настроената политическа върхушка през 1989 година прие закон за езика, който ограничаваше правата на рускоезичното население в страната. Югоизточна Молдова отговори на Кишинев в протести.

След това ситуацията се разви примерно както през 2014 година в Донбас. Но с тази разлика, че на бойните действия през 1991–1992 г бе сложен край от 14-та армия на ВС на Русия, оглавявяна от генерал Александър Лебед.

Лошите отношения с Русия се отразиха и на молдовската търговия.

Антируският Кишинев в близкото минало нееднократно вкарва забрани за вноса на молдовски стоки в Русия. Това са, например, винените скандали през 2007 и 2013 години.

«Без Русия Молдова няма да  оцелее. Няма да продаваме нашите промишлени стоки на други пазари. Енергийно сме зависими от Русия, социално сме зависими от Русия, защото там работят 600 хиляди наши граждани, които всяка година изпращат в родината си един милиард долари».

Грузия замени почалбата си от виното и туризма за антируска риторика

През 2019 година Грузия ще изгуби от 100 до 300 млн долара заради спирането на преките полети с Русия. Така оцениха последствиято от последния руско-грузински конфликт СМИ в Грузия.

Русия е петият по значимост туристически пазар за страната. Общите загуби ще са около 710 млн долара, а това е 5 % от БВП на страната.

През 2018 г в Грузия са били около 1.1 мл руски туристи. През 2019 година — 300 хиляди.

През август 2008 г в резултат на режима на военна агресия на президента Саакашвили срещу Абхазия и Южна Осетия и петдневната война с Русия Грузия изгуби около 300 хиляди население, повече от 10 хиляди квадратни километра територия и около 2 млрд долара, по оценка на американските журналисти.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;