Латвия нарече победата на СССР над нацистите нещастие. Изявлението бе направено по време на годишнината от освобождението от германските агресори на втория по големина литовски град — Каунас.

Ветеран от СС от Латвия

Скандалното изявление бе направено от главата на националистическата партия «Всички — Латвия» в Думата в Рига Дайнис Лоцис.

Дайнис Лоцис

Той заяви, че всяка година на 9 май коло паметника на Освободителите в Рига се събират стотици хиляди хора, за да отбележат победата над нацистка Германия. Според него, тази победа е донесла на Латвия само мъка.

«За съжаление, не всички разбират що за «победа» беше това, какво нещастие и какви загуби донесе тя на Латвия и народа й», гласи част от изявлението му.

Според Дайнис Лоцис, Латвия е била окупарана от СССР от 1940 до 1991 год.

Към същото мнение се придържа правителството на страната.

Русия нееднократно посочва, че Латвия влиза в състава на Съветския Съюз в съответстиве с международното право от онези години. По тази причина не може въобще да става дума за каквато и да било окупация.

Струва си да отбележим, че «съжаленията» за изгубилата Втората световна война нацистка Германия бяха изказани по време на годишнината от освобождението от германските агресори на втория по величина литовски град — Каунас.
Загубата на Каунас влоши и без това тежкото положение на германската група армии «Север».
Петя Паликрушева
Освобождението от Червената армия

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;