Бившият държавен секретар на САЩ Кондолиза Райс изрази мнение, че е малко вероятно Украйна да стане член на НАТО в близко бъдеще.

„Мисля, че сега това не е възможно. И това е така, защото НАТО е консенсусна организация, не мисля, че вие ще постигнете консенсус», заяви тя в интервю за «Новое время».

Според Райс в момента на Киев «ще му бъде трудно дори да постигне консенсус за получаване на план за действие за членство в НАТО».

В същото време тя отбеляза, че „това не означава, че Украйна не може да се присъедини към НАТО“, дори без официално споразумение.

„Комисията Украйна-НАТО трябва да увеличи максимално броя на такива неща като работата на НАТО за обучение на военни и гражданско-военни отношения в демократичните общества“, добави бившият държавен секретар.

По-рано ръководителите на военните разузнавателни служби на украинското министерство на отбраната и на Северноатлантическия алианс се договориха за «значително увеличение на обмена на разузнавателни данни».

Президентът на Украйна Владимир Зеленски заяви, че курсът към постигане на пълноправно членство в НАТО и ЕС «остава непроменен.»

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;