Новият китайски постоянен представител в ООН Чжан Цзюн предупреди, че Пекин е готов да предприеме ответни мерки заради новите американски мита, предаде Ройтерс. Това съобщи БНР.

Предупреждението е в отговор на намерението на американския президент Доналд Тръмп да наложи 10-процентно мито върху китайски внос на стойност 300 милиарда долара от следващия месец. Китайският посланик в ООН призова Съединените щати да «се върнат на правилния път»:

«Това е неразумна, безотговорна постъпка. Позицията на Китай е много ясна: ако Съединените щати желаят да разговаряме, тогава ще разговаряме; ако искат да водим борба, тогава ще воюваме», каза китайският дипломат пред репортери в централата на ООН. 

Запитан дали търговските отношения на Китай със Съединените щати могат да навредят на сътрудничеството между двете страни по въпроса за Северна Корея, той отговори, че е трудно да се предскаже.

«Ще е трудно да си представим, че от една страна търсиш сътрудничеството на своя партньор, а от друга вредиш на интересите на своя партньор.»

Тагове: ; ; ; ; ; ;