На 2 август САЩ прекратиха участието си в Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие. Вашингтон започва да разполага около границите на Русия все повече настъпателни въоръжения, включително ракетни. На свой ред МВнР на Русия съобщи за готовността си да прехвърли руски ракети максимално близко до САЩ.

Замминистърът на външните работи на Русия Сергей Лавров направи изявление, в което се казва, че в отговор на разполагането на американски настъпателни въоръжения, по-рано забранени от Договора за ликвидиране на ракетатите със среден и малък обсег на действие, Москва ще предприеме стъпки, за да разположи колкото се може по-близко собствените си ракети до територията на САЩ. Предполага се, че става въпрос за Куба.

«Замглавата на МВнР на Русия Сергей Рябков не изключи възожността Русия да разположи забранени от Договора ракети в отговор на аналогичните действия на Вашингтон близко към САЩ със същото време за полет. Така той отговори на въпроса, разглежда ли Русия в случай на разполагане на забранени от Договора ядрени ракети с наземно базиране в Европа възможността за симетричен отговор и разполагане на аналогични, по-близо до САЩ — с аналогично време за полет», съобщава руската преса.

Военните експерти объщат внимание на фразата «с аналогично време за полет». Това може да означава, че става дума точно за Куба, защото островът е разположен само на 300-400 км от южното крайбрежие на САЩ.

«Ако допуснем факта, че след модернизацията руските крилати ракети могат да летят на разстояние до хиляда километра, това може вече да означава, че те ще долетят до САЩ. Ако става дума за ракетите «Калибър» наземен тип, които могат да се появят на въоръжение в Русия още тази година, то под удар ще се окаже почти половината от територията на САЩ», отбелязват аналитици.

Така светът може да се сблъска с нов конфликт, аналогичен с този от 60-те години на миналия век, когато СССР и САЩ държаха пръста си на «ядреното копче», което можеше да доведе до Трета световна война.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;