Русия доставя на Венецуела бензин и други петролни продукти, съобщава «Блумбърг». Това помага на страната да избегне изостряне на кризата с горивата, съобщи News.bg.

Според разследване на агенцията, през юни и юли Москва е доставила най-малко 600 хиляди барела бензин, както и суровина за неговото производство.

По данни от проследяването на плавателните съдове, горивата се превозват с танкери от черноморското пристанище Таман до Малта, където прехвърлят на други танкери, плаващи за Венецуела. Транспортът отнема общо около месец.

Така Венецуела успява да заобиколи санкциите, наложени от САЩ заради Николас Мадуро.

Санкциите забраняват вноса на горива от САЩ.

В четвъртък американският президент Доналд Тръмп заяви, че разглежда възможността за въвеждане на карантина и дори блокада на Венецуела. Това не посочи какви биха били сроковете и мащабите на подобна мярка.

По-рано News Front съобщи, че постоянният представител на Венецуела към ООН Самуел Монкада по време на заседанието на Съвета за сигурност призова организацията да предотврати евентуална блокада на страната от страна на САЩ и да защити международното право.

«Днес ние искаме Съветът за сигурност незабавно да започне да действа, за да предотврати катастрофата от предстоящи военни действия срещу Венецуела, които вече бяха обявени от един от постоянните членове на Съвета, правителството на САЩ», цитира РИА Новости  думите на  Монкада.

Той припомни, че въвеждането на морска блокада на страната според Устава на ООН е възможно само с решение на организацията и в случай на заплаха за мира или актове на агресия.

„Кога беше определено от Съвета за сигурност на ООН, че Венецуела представлява заплаха за мира или нарушава мира, или извърши актове на агресия? …Всички заплахи и действия на САЩ срещу Венецуела са незаконни, престъпни и могат да имат катастрофални последици за гражданското население “, заключи Монкада.

Постоянният представител на Венецуела призова Съвета за сигурност на ООН да запази мира и да спре „войната на Тръмп“ срещу Каракас.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;