Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви вчера, че в сряда е провел кратък, но конструктивен телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин, съобщи пресслужбата на Белия дом, цитирана от ТАСС. Това съобщи БТА.


Тръмп заявил пред журналисти в Белия дом, че обсъдил с Путин горските пожари в Русия и предложил помощта на САЩ в борбата с тях.

    «Разговарях с президента на Русия Путин вчера /в сряда/, в горите им има силни пожари, те са невероятни. Никога не съм виждал нещо подобно, те са много големи», разказал американският президент.

«Предложих нашата помощ, защото, честно да ви кажа, ние много добре се справяме с гасенето на горските пожари», добавил Тръмп, подчертавайки, че двамата са провели «кратък, но конструктивен разговор».

Тръмп отбелязал, че в разговора си с Путин не са обсъждали ситуацията с Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. Журналистите го попитали също дали е обсъдил с Путин въпроса за руската намеса в американските избори.

«Вие наистина ли вярвате в това, запитал в отговор американският президент. Не сме говорили по този въпрос.»

В сряда вечерта Путин и Тръмп разговаряха по телефона и американският президент предложи помощта на САЩ в борбата с горските пожари в Сибир, припомня агенцията. Както съобщи пресслужбата на Кремъл, Путин «изказа искрена благодарност за толкова внимателното отношение, предложението за помощ и подкрепа» и отбеляза, че при необходимост Русия ще се възползва от това предложение.

По-рано съобщихме, че президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин обсъдиха двустранните търговски въпроси по време на телефонен разговор на 31 юли, съобщи Белият дом.

«Лидерите обсъдиха и търговията между двете страни», — цитира ТАСС пресслужбата на Тръмп.

От Белият дом отбелязаха също, че Тръмп по време на разговора си с руския лидер е изразил «загриженост за мащабните горски пожари» в Сибир.

По-рано беше съобщено, че Путин е изразил надежда, че предложението на Тръмп да помогне на Русия в гасенето на пожарите в Сибир ще има положително въздействие върху по-нататъшните контакти между страните.

Съобщихме също, че президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп по време на телефонен разговор, иницииран от американската страна, се съгласиха да продължат контактите, включително по време на лични срещи.

Това съобщи пресслужбата на Кремъл.

Руският лидер изрази надежда, че инициативата на Тръмп да помогне на Русия в борбата с горските пожари в Сибир ще има положително въздействие върху по-нататъшните контакти между страните.

«Руският президент оцени този ход на американския президент като гаранция, че в бъдеще ще бъде възможно да се възстановят пълноформатните отношения между двете страни», отбеляза руската президентска администрация.

По-рано беше съобщено, че Путин е разказал на Тръмп за ситуацията с горските пожари в Сибир и е казал, че ако е необходимо, ще приеме помощта на американската страна.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;