Въоръжените бандитски части от т.нар. сирийска опозиция се съгласиха на примирие в идлибската зона за деескалация — последната крепост на терористите на територията на арабската република.

Това в петък, 2 август, съобщи главата на департамента за Азия и Африка към Министерството на външните работи на Казахстан Ержан Мукаш след проведените преговори в астанинския формат.

Той увери, че споразуменията за примирие са били постигнати, признавайки, обаче, че пълен режим на тишина в Идлиб няма да може да бъде постигнат, защото там действат редица терористични групировки, които няма да го спазват.

«Независимо от това, сирийската опозиция, която пристигна в Нур Султан, е съгласна на примирие», подчерта Мукаш.

Правителството на Сирия на свой ред също обяви за готовност да спазва режима на прекратяване на огъня при условие, че бойците се оттеглят от демилитаризираната зона на 20 км и изведат тежкото въоръжение в рамките на споразумението, постигнато по-рано.

Според Ержан Мукаш, в рамките на година в Казахстан ще се проведат още не по-малко от две срещи на високо равнище по сирийското регулиране. Освен това, още през септември ще се проведе среща между страните-гаранти Русия, Иран и Турция.

News Front ПП

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;