САЩ се оттеглят днес окончателно от договора с Русия за ликвидиране на  ракетите със среден и малък обсег на действие, съгласно обявеното от администрацията във Вашингтон намерение. Това съобщи БТА.

До тази стъпка се стигна, след като НАТО многократно призова Русия да спре с разработката на нови ракети, които според алианса са в нарушение на подписания документ. Поетапното оттегляне от договора на Съединените щати започна преди половин година.

Помощникът на американския президент по национална сигурност Джон Болтън заяви преди два дни, че Съединените щати са спазвали прекалено дълго време договора, докато Русия е продължавала да разработва съвременни балистични и хиперзвукови системи в нарушение на документа.

От своя страна Русия отрича новите ракети да са в нарушение на договора.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще даде брифинг по този повод в централата на алианса около обяд.

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег бе подписан между лидерите на САЩ и СССР Роналд Рейгън и Михаил Горбачов през 1987 година. Той забранява на двете страни да произвеждат, изпитват и разполагат балистични и крилати ракети с наземно базиране с обсег от 500 до 5500 км. Очаква се неговият край да изправи светът пред по-напрегната глобална ситуация.

Кореспондентът на военното издание „Джейнс дифенс уикли“ в Брюксел Брукс Тигнър прогнозира в интервю за БНР, че с разпадането на договора за ядрените ракети със среден и малък обсег ще се повиши напрежението в Черноморския регион.

Германия се обяви за сключването на нов договор, който да замени руско-американския за  ликвидирането на  ракетите със среден и малък обсег на действие, след като Москва и Вашингтон се оттеглиха от него. Изявление по този въпрос направи германският външен министър Хайко Маас, цитиран от Ройтерс.

Според Маас в новия договор трябва да бъде включен и Китай, но засега Пекин реагира сдържано.

„Китайското правителство е изключително резервирано и затова трябва непрекъснато да повдигаме въпроса“, подчерта Маас.

По думите му краят на договора не означава автоматично подновяване на съревнованието във въоръженията, но Европа няма да участва в такъв процес.

От своя страна депутат от Бундестага Александър Ной смята, че Европа би могла самостоятелно да подпише договор с Русия за ракетите със среден и малък, обсег, тъй като този проблем  я засяга пряко. В интервю за РИА Новости той посочва, че по този начин ЕС би утвърдил своята роля на глобален играч на международната сцена.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;