2 август 2019-Нюз Фронт.

Според мнението на руските дипломати оттеглянето на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег на действие води до демонтирането на съществуващата система за контрол на оръжията.

Отказът от Договора за ракерите потвърждава, че САЩ са предприели унищожаването на всички международни споразумения, които не им изнасят.

Това води до реалния демонтаж на съществуващата система за контрол на оръжията.Така руското външно министерство коментира оттеглянето на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег на действие. Официалното изявление е публикувано на сайта на министерството.

Снимка: ТРК «Звезда»

Вместо да анализира по същество и в професионален план насрещните искове, американската страна изрази очевидно неприемливи искания и ултиматум към Русия. Всички реалистични решения, предложени от нас въз основа на мерки за взаимна прозрачност, които биха могли да доведат до уреждане на съществуващите проблеми, бяха отхвърлени “, се казва в изявление на руското външно министерство.

 

Оттеглянето на САЩ от договора вече беше критикувано в Китай. Говорителят на външното министерство на Китай Хуа Чунинг нарече стъплката » пореден грешен ход на Вашингтон, който ще подкопае стратегическия баланс в света».
Генералният секретар на ООН Антонио Гутерес също съжалява за разпадането на договора. Той призовава Москва и Вашингтон да удължат поне споразумението за ограничаване на оръжията — СНВ-3

 

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ;