Новият британски премиер Борис Джонсън вчера понесе първото си изборно поражение, след като неговата консервативна партия загуби частичните парламентарни избори в избирателния окръг Брекон и Радноршър в Уелс, съобщиха Франс прес и Ройтерс. Това съобщи БТА.


Според официалните резултати кандидатката на проевропейската партия Либерални демократи Джейн Додс е победила кандидата на консервативната партия Крис Дейвис с 13 826 гласа срещу 12 401.

Така парламентарното мнозинство на управляващите консерватори беше сведено до само един глас, което усложнява стратегията на Джонсън за Брекзит, отбелязва АФП.
До тези частични избори се стигна, след като депутатът от консервативната партия Крис Дейвис беше обвинен в деклариране на неверни данни за разходите си и беше отзован от парламента с петиция на местни избиратели, отбелязва Ройтерс.

    «Първата ми работа като ваш народен представител, когато пристигна в Уестминстър, ще бъде да намеря Борис Джонсън,  където и да се крие, и да му кажа гръмко и ясно:

«Престанете да си играете с бъдещето на нашите общности и веднага изключете варианта за Брекзит без сделка», заяви Додс, цитирана от ДПА, след обявяването на резултата от изборите. 

Тагове: ; ; ; ; ; ;