Очаква се чрез гласуване по-късно в петък да бъде определен европейският кандидат за ръководител на Международния валутен фонд (МВФ). До процедурата се стигна, след като страните-членки на Евросъюза не успяха да се обединят около една номинация. Сред имената, които се обсъждат, е това на главния изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева, въпреки че тя не отговаря на възрастовия критерий. Това съобщи БНР.

Франция дори предложи да се стигне до промяна в правилата на МВФ, според които новият ръководител не трябва да е над 65 години, когато встъпва на поста и да го напусне, когато навърши 70. Неформално Париж е предложил Кристалина Георгиева, която обаче през лятото ще навърши 66.

Според говорителката на френското правителството окончателният списък с номинации включва четири имена, сред които остава и това на Кристалина Георгиева.

Останалите кандидати са испанският министър на икономиката Надя Калвиньо, бившия еврокомисар Оли Рен и бившият финансов министър на Холандия и ексшеф на Еврогрупата Йерун Дейселблум.

Първата кандидатура е от южна държава, докато другите две — от северни. При гласуването именно разделението между Юга и Севера може да се окаже решаващо.

От друга страна — Кристалина Георгиева е жена, представител е на държава от Източна Европа и би имала подкрепата на американския президент Доналд Тръмп.

Късно снощи Мариу Сентену, който в момента оглавява Еврогрупата и е министър на финансите на Португалия, заяви, че се оттегля от надпреварата «на този етапа на процеса на номинации», добавяйки все пак, че ще бъде на разположение, ако е необходимо за постигане на компромисно решение.

Висш европейски служител посочи пред агенция Ройтерс, че Великобритания не представила свой кандидат, тъй като не е успяла да излезе навреме с номинация. Очакваше се Великобритания да назове свой кандидат, като срокът за това беше удължен с няколко часа в четвъртък, но такава номинация така и не беше представена.

Въпреки че по традиция САЩ определят ръководителя на Световната банка, а Европа — на Международния валутен фонд, правото на Вашингтон на вето винаги е било вземано под внимание.

Тагове: ; ;