Два нови центъра за приемане на бежанци ще изгради Кипър с финансова подкрепа от ЕС, за да се справи с нарастващия поток мигранти. Страната продължава да настоява за повече европейска солидарност за решаване на този проблем. Това съобщи БНР.

Двата допълнителни центъра ще могат да приемат около 1000 лица, търсещи убежище, съобщи вътрешният министър Константинос Петридис. В момента в страната има само един център за настаняване с капацитет от около 400 души и един палатъчен, който е за временно приемане на новопристигнали мигранти.

Сега в Кипър има около 15 000 мигранти, търсещи убежище, и още 15 000 души, които са получили временен хуманитарен статут и за които се предприемат усилия за интегрирането им на пазара на труда в страната.

Процедурите за приемането на мигранти и обработка на техните документи са ускорени, но въпреки това Кипър не може да се справи със засилващия се натиск, посочи министър Петридис. Той заяви, че не е възможно страната да построи 30-40 лагера, за да посрещне потока бежанци, а решението трябва да се търси в промени в европейската миграционна политика.

Министър Петридис отново заяви позицията на Кипър, че трябва да има механизъм за автоматично преразпределение на търсещите убежище във всички страни от ЕС. Той призова и за по-активна роля на ЕС за гарантиране на сигурността в страни като Сирия, откъдето идват много бежанци.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;