Прекратяване на действието на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват води към разрушаване на принципите на стратегическата стабилност и нова въоръжена надпревара. Това мнение изрази бившият съветски лидер Михаил Горбачов, цитиран от Интерфакс, предаде News.bg.

По-рано днес Русия и САЩ потвърдиха, че прекратяват изпълнението на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег от 1987 г.

Според него тази стъпка на САЩ води към непредсказуема световна политика и хаотично развитие. Горбачов смята, че сега двете държави трябва да се концентрират върху «съхраняването на последната опора на глобалната стратегическа сигурност — Нов СТАРТ».

Съдя по изявленията на представители на американската администрация, че съдбата на този договор остава неясна, поясни той.

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег е подписан през 1987 г. от президента на САЩ Роналд Рейгън и последния съветски лидер Михаил Горбачов. Договорът от 1987 г. ограничава производството, използването и съхраняването на балистични ракети с наземно базиране със среден (от 1000 до 5500 километра) и малък обхват (от 500 до 1000 километра).

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;