1 август 2019-Нюз Фронт.

Войната между Америка и Иран продължава да ескалира и въпреки че външно този конфликт е икономически, всъщност той е многостранен. Това най-ясно се проявява в ситуацията в сирийския Голански възвишения. За месец и половина американски съюзник Израел два пъти атакува базовата станция на сирийската армия в Тел ал Хара.

Това е разузнавателен пункт, който контролира голяма част от територията, окупирана от противникови сили в Сирия.
Според Тел Авив Иран и Хизбула в сътрудничество със Сирия са създали разузнавателна инфраструктура за събиране на необходимата информация за операции срещу израелците. Според Израел Хизбула и подчинените групи за съпротива в региона са отговорни за тези операции. Според споразумението, сключено с посредничеството на руската страна, бойците на Ислямския революционен гвардейски корпус трябва да бъдат разположени на по-малко от 80 километра източно от границата с окупирания Голан (както пише военният анализатор Рон Бен Ишай в статия на Ynet от 24 юли 2019 г.).

 

Разбира се, неприемливо е да се разчита на еврейски медийни съобщения, но без съмнение тези твърдения, независимо дали са верни или неверни, се публикуват с одобрението на военната цензура и представляват гледната точка на Израел.

В този контекст трябва да се отбележи изявлението, направено от израелския премиер Бенямин Нетаняху в интервю за вестник Израел Хайом на 19 юли тази година.
Според него, на тристранна среща в края на миналия месец на представителите на САЩ, Русия и Израел в окупиран Йерусалим, страните постигнаха споразумение за изтегляне на иранските сили от Сирия.

Според израелския канал 13, позовавайки се на висш американски служител, Тел Авив и Вашингтон поискаха Русия да включи в бъдещото споразумение за Сирия условие за изтегляне на иранските военни не само от Сирия, но и от Ливан и Ирак.

Не е известно как Москва е отговорила на американско-израелското искане, но след тристранна среща секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев защити Иран и отново потвърди подкрепата на Русия за военното присъствие в Сирия.

«Силите на руската военна полиция наблюдават ситуацията в региона и действат в съответствие със споразумението», заяви военният анализатор Рон Бен-Ишай. Споменатата област е кварталът на Тел Ал-Хар, който стана обект на израелско нападение на разсъмване миналата сряда.

Като част от споразумението Израел се стреми да засили взаимното разбирателство между страните по отношение на необходимостта да запази Ислямския революционен гвардейски корпус на 80 километра от източната граница на окупирания Голан.

Всички споменати съобщения, независимо дали са автентични или изфабрикувани, показват активирането на играчите в Южна Сирия.

Вероятно планът на САЩ и Израел е насочен към избягване на война с Иран с оглед на огромните потенциални щети.
Вместо това те искат да разпалят „мека война“, която освен всичко друго ще засегне иранските съюзници, предимно Сирия и Хизбула.
Това включва предизвикване на поредица от сблъсъци, натиск и ограничени мащабни военни операции с цел икономическо изтощение на Техеран и неговите съюзници.

 

 

Ася Иванова-Зуан

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;