1 август 2019-Нюз Фронт.

Американската администрация е готова да изведе кризата в Близкия изток на ново ниво, като прехвърли най-малко 60 хиляди войници в Сирия.

За тези планове разказа турският генерал-лейтенант в пенсия Абдула Киличарслан в коментар за изданието «Yeni Safak».
Според него в момента стотици самолети и десетки хиляди камиони участват в транспортирането на оръжия до територията на Сирия за американски войски.

В същото време Киличарслан подчерта, че действията на Съединените щати много напомнят на подготовката за нахлуването в Ирак през 2003 година и заплахите се увеличават с всеки изминал ден.

 

Това оборудване и оръжие в момента чака американски войници, които ще бъдат изпратени в Сирия от базата в Доха, Средиземно море и залива Басра»-, цитират от изданието думите на генерала.

„Тяхната цел е да създадат окупационен коридор, обхващащ югоизток.“
През последните 30 години те постепенно поставят основите на този план. «

Той припомни също, че първият такъв „коридор-капан“ е тестван от САЩ срещу Турция през 1991 година:

„Американската администрация се мобилизира по това време да създаде буферна зона по нашите граници преди нахлуването в Ирак, за да отвори полето за Кюрдската работническа партия“ ,

„Ако не бяха турските войници, които преустановиха създаването на терористичен коридор, който се простираше от крайбрежната зона на Сирия до Айн ал-Араб, Манбиж, Камишли, Рас ал Айн и Шадади, целият Близкия изток би потънал в още по-голям хаос и бедствие «, коментира турския генерал.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;