1 август 2019-Нюз Фронт.

Министерството на армията на САЩ активно търси изпълнители, които да прехвърлят и разположат големи сили в Европа. Министерството дори публикува съответното заявление на официалния уебсайт за обществените поръчки в САЩ през юли и продължава редовно да го актуализира.

Според документа едно от трите ведомства на Пентагона — Министерството на армията — възнамерява да сключи договор за търговски превоз на хора и тежки военни товари в интерес на оперативното обединение на американската армия в Европа.

Целта на договора е да се осигури бързото преразпределяне и разполагане на войски, както и транспортна подкрепа за основните военни учения. В заявлението ясно са посочени приблизителни маршрути, гранични пунктове, митнически пунктове, основни посоки и разстояния. Почти цялата европейска география е засегната — от Великобритания до балтийските държави.

 

«Това е поредното доказателство, че Пентагонът няма ясна стратегия за това как да действа в Европа.

От една страна, САЩ увеличават присъствието на своите войски в Европа, от друга страна, те всъщност не искат да харчат пари за това.
Те искат да привлекат частни изпълнители, за да съкратят разходите, правейки това с конкретен договор, който доказва, че американският истеблишмънт няма ясно разбиране за това какво ще се случи по-нататък.

Пентагонът постоянно се оплаква: няма достатъчно пари, пътищата в Европа са «неправилни», мостовете се провалят, трябва да координирате визов режим. Оплакванията им са много. И те салогични в контекста на американската военна политика- американските военни винаги се жалват, че «нямат нищо»-, така коментира темата военния експерт и политолог Иван Коновалов.

Както се съобщава неведнъж, американците постоянно се оплакват от проблеми с транспортирането на военни товари и работна ръка в целия ЕС.
Според командира на американските въоръжени сили в Европа генерал-лейтенант Бен Ходжес, свързващ Германия и Полша, железниците в случай на военни действия няма да са достатъчни, в допълнение, много европейски мостове няма да поддържат тежестта на танковете.

Всъщност Ходжес така прокарва идеята за създаването на „военен Шенген“ за бързо предаване на войските през транзитни страни. Той е уверен, че осигуряването на всякакви военни операции в Източна Европа ще преминва през Полша.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;