Официалният представител на МВнР на Иран Абас Мусави заяви в Twitter, че САЩ са въвели санкции срещу министъра на външните работи на Иран Мохамад Джавад Зариф, защото «са се изплашили от неговите навици за водене на преговори».

«Пикът на глупостта и непоследователността на американските лидери е в клаузата, в която те не признават Зариф за влиятелен в политиката на Иран, но с абсолютно невежество въвеждат срещу него санкции», заяви Мусави, добавяйки:

«Американците имат силен страх от логиката на главния дипломат на Иран и неговите навици за водене на преговори».

Отношенията между САЩ и Иран се влошиха, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп еднострано изведе САЩ от Съвместния план за действие по ядрената програма на Иран, популярен като иранското ядрено споразумение, през пролетта на миналата година.

САЩ заявиха, че имат намерение да сведат продажбата на ирански нефт до нулата и отново въведоха санкции върху почти всички основни сектори в иранската икономика.

През май Техеран обяви решението си частично да спре ангажиментите си по Договора и даде на другите, подписали споразумеието — Франция, Германия, Великобритания, Русия, Китай и ЕС — 60 дена, за да запазят споразумението чрез облекчаване на експорта на нефт и търговията с Иран.

По-рано иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф заяви, че Съединените щати са решили да го включат в списъка със санкции заради заплахата, която той представлява за дневния ред на Вашингтон.

«Причината САЩ да ме включат списъка със санкциите е, че аз съм основният представител на Иран в света …Благодаря ви, че ме смятате за голяма заплаха за вашия дневен ред “, написа той в своя Twitter.

В същото време ръководителят на иранското външно министерство отбеляза, че санкциите на Вашингтон няма да окажат отрицателно въздействие върху него или семейството му, тъй като той няма имущество или други интереси извън Иран.

По-рано Помпео обясни санкциите срещу Зариф с неговото «участие» в беззаконието на режима «срещу своите граждани.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;