Специализираната прокуратура издаде Европейска заповед за разследване на територията на Франция по казуса «ТАД Груп», съобщиха от държавното обвинение.

В рамките на разследването трябва да бъде разпитан главният редактор на сайта «Биволъ» Атанас Чобанов по досъдебното производство срещу служители на «ТАД Груп», във връзка с разпространените доказателства от прокуратурата. Това съобщи News.bg.

Европейската заповед за разследване ще бъде изпратена на френските власти, тъй като там е постоянният адрес на главния редактор на сайта.

Припомняме, че по-рано днес Специализираната прокуратура разпространи до медиите стоп кадри от записи на видеокамери, както и изображения от компютъра и телефона на Кристиян Бойков — част от доказателствата, които ще бъдат изложени пред съда за хакерска атака срещу НАП.

Друга част от доказателствата са отново снимки от компютъра и телефона на Кристиян Бойков, например в телефона е показан като история затворен чат с «Бивол» — нещо, за което вчера прокурор Стайкова беше категорична, въпреки че Атанас Чобанов категорично отрече да се е познавал в хакера.

Отново вчера Спецсъдът определи 100 000 лв. гаранция за а шефа на «ТАД груп» Иван Тодоров. Заедно с него обвинени за кибертероризъм са и подчинените му Георги Янков и Кристиян Бойков. Те са на свобода срещу гаранции от по 20 хил. лева.

Заради националната сигурност делото «ТАД Груп» бе при закрити врата.

Прокуратурата поиска постоянен арест за собственика на «ТАД Груп» Иван Тодоров който беше задържан на летище «София» на 30 юли. 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;