31 юли 2019-Нюз Фронт.

Според нов доклад, публикуван от ООН, войната в Афганистан все още продължава в пълен обем, и само за първата половина на тази година са загинали 2366 цивилни, а 2446 са ранени.

Въпреки твърденията на администрацията на Тръмп, че американските сили в Афганистан ще бъдат намалени чрез президентските избори през 2020 година, това намаление е малко вероятно, тъй като някои инциденти, с участието на САЩ, като напрежението между Вашингтон и Техеран, ще накарат САЩ да запазят или дори да увеличат присъствието си в Афганистан.

За това в интервю за «Sputnik»говори съоснователят на групата на света «Code Pink» Медея Бенджамин.

„Мисля, че трябва да видим действие, а не думи. Чували сме и преди подобни заявления. Чухме това по време на кампанията, чухме това по време на неговото президентство, а всъщност броят на американските войници се увеличава по време на мандата на Тръмп като президент на Съединените щати.

Надявам се това да е вярно ( че ще съкратят контингента си — бел.ред), но няма да повярвам, докато не го видя “-, коментира експертът.

През 2017 година, след изключително слаби усилия на Националната армия на Афганистан да ограничи терористичните атаки, Тръмп обяви решението си да изпрати повече войски в разкъсана от войната държава, а също така се обърна към членовете на НАТО за «помощ». Абсолютно изкуствено създанена, но удобна ситуация за САЩ, за да оправдаят присъсствието си там.

И действително, ако погледнете реториката и действията на президента Тръмп, е трудно да се повярва, че САЩ ще затворят базите в Афганистан, които могат да бъдат използвани в някакъв вид конфронтация срещу Иран.

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ;