Според резултатите от извънредните парламентарни избори в Украйна в Закарпатието кандидатите за депутати, които имаха подкрепата на Унгария, са изгубили надпреварата. Това показват данните от ЦИК Украйна.

Подкрепените от Будапеща Василий Брензович, Иосиф Борто и Микло Товт, които се явиха на изборите, не успяха да получат достатъчна подкрепа от страна на избирателите в региона, в който преобладава немското национално малцинство. А това е доста странно на пръв поглед.

Ситуацията в «NewsFront TV» коментира унгарският политически консултант  Миклош Кевехази. Според него, неотдавнашните избори за Европарламент и извънредните избори за Върховна Рада са тясно свързани помежду си.

«Това, че в парламента в Украйна не попадна нито един проунгарски кандидат от Закарпатието, може да се нарече «умно» решение на киевските политици. Година преди парламентарните избори те подготвяха схемата с окръзите така, че там, където имаше много унгарци — те станаха по-малко в сравнение с другото население в региона.

«Унгарските» окръзи бяха преформатирани така, че проунгарските кандидати нямаха възможост да попаднат в парламента в Украйна», поясни експертът.

Според него, властите в Украйна «се простреляха в крака», защото тръгнаха срещу интересите на украинския народ.

«От действията на украинските политици и властите отношенията между Унгария и Украйна не се промениха. Днес Зеленски не прави нищо, за да подобри ситуацията около напрежението между страните», констатира той.

Това означава, че ситуацията по отношение на националните малцинства, в това число с унгарците от Закарпатието, започвайки с бившия президент Порошенко, ще е налице и при настоящата власт.

Коментирайки плановете на Украйна за влизането й в ЕС, политическият консултант поясни, че сред болшинството европейски страни «има консенсус», че поради лошото отношение към националните малцинства, Украйна не може да стане член на ЕС и НАТО.

«За Тръмп Украйна вече не е толкова важна. Интересите на САЩ са в това да се поддържа «огънят на революцията». Вниманието на Тръмп е съсредоточено върху Близкия Изток. Затова и Европа игнорира Украйна», заяви унгарският политически експерт.

«На този етап САЩ подтикват Украйна към конфронтация с Русия, Европа ще поставя спирачка на процеса на евроинтеграция», резюмира  Миклош Кевехази.

News Front ПП

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;