Министерството на външните работи на Китай обвини Съединените щати, че през последната година постоянно «обръщат палачинката» и че напредък в търговските преговори може да бъде постигнат само ако Вашингтон покаже достатъчно искреност, съобщава БиБиСи. Това съобщи News.bg.

Говорителят на външното министерство Хуа Чунин направи забележките по време на брифинг. Точно когато започанаха преговорите. Тръмп публикува серия от туитова срещу Китай.

Главният редактор на китайската медия «Глобал таймс» Ху Ксинин коментира в Туитър, че «въз основа на това, което знам, китайските и американските преговарящи проведоха ефективен и конструктивен дълбок обмен в сряда. Двете страни обсъдиха увеличаване на закупуването на селскостопански продукти в САЩ и американската страна се съгласи да създаде благоприятни условия за това. Те ще проведат бъдещи разговори.»

Китай напомня на КНДР и САЩ за необходимостта от ядрено разоръжаване след изстрелването на ракети от Пхенян. Чунин подчертава, че процесът на решаване на проблема с Корейския полуостров е на ключов етап.

Съединените щати и КНДР трябва да продължат да работят заедно за насърчаване на процеса на Корейския полуостров, за да се поддържа мир в региона.

«Процесът на политическо уреждане на проблема с Корейския полуостров е на ключов етап. Надяваме се, че заинтересованите страни ще оценят настоящата благоприятна ситуация и ще допринесат за ядреното разоръжаване на Корейския полуостров и ще положат активни усилия за поддържане на мира в региона», обяснява тя.

По-рано Съвместните началници на щабове на въоръжените сили на Република Корея съобщиха, че КНДР изстреля две балистични ракети с малък обсег, които са прелетели 250 км.

Тагове: ; ; ; ; ;