Командирът на британски боен кораб, който придружава търговските кораби под флага на Великобритания през Ормузкия проток на фона на напрежението с Иран, заяви, че Техеран изглежда тества решимостта на Кралските Военноморски сили на Обединеното кралство, информира АФП. Това съобщи News.bg.

Уилям Кинг, командир на фрегатата HMS Montrose, обяви, че по време на 27-дневното патрулиране в протока е имало 85 «взаимодействия с иранските сили», които са довели до «размяна на предупреждения» по радиото.

Пред Би Би Си той подчерта, че това дава някаква представа за интензивността.

«Иранците изглежда се стремят да изпитат решителността ни, тестват реакциите ни през повечето време», добави командирът.

«Те ще обявят може би, че нашето присъствие е незаконно, въпреки че ние сме напълно законно в международни води. Те може също да преминават с бързи лодки покрай нас, за да тестват докъде можем да стигнем с предупрежденията», обясни Кинг.

HMS Montrose, който е разположен в региона за период от три години от април, започна да ескортира танкерите през Ормузкия проток по-рано този месец. Корабът е базиран в британска военноморска база в Бахрейн.

Кинг обаче призна, че контактите с Иран остават «професионални» и «сърдечни».

Корабът ще се върне в Бахрейн по-късно тази седмица за поддръжка и смяна на екипажа. Той ще бъде заменен от разрушителя HMS Duncan, който пристигна в региона в неделя.

Тагове: ; ;