30 юли 2019-Нюз Фронт.

Неспокойното Черно море и ролята на медиите- специален доклад за опасностите, които надвисват над страната ни и региона като цяло, както и плановете на САЩ и НАТО да превърнат страната ни в ядрен склад…

 

Преди време Виктория Нюланд обяви шест страни за фронтова линия, която минаваше и през страни от Черноморския регион.

По-късно дойде нова фигура в Белия дом, но милитаризацията на Черноморския регион продължи.
Оказва се натиск страните от НАТО да увеличават постоянно военните си бюджети, многократно се увеличават военните учения на Алианса, изгражда се военна инфраструктура, милитаризират се и Румъния, и Украйна и Грузия.

 

Русия от своя страна реагира на всичко това. Подробното описание на военната обстановка оставям на експертите.
Аз ще кажа няколко думи за ролята на журналистите. Защото те могат или да подклаждат ескалацията или да се противопоставят на провокациите, търсейки истината.

Разпространявайки дадена информация или премълчавайки друга, всеки волно или неволно внася свой принос в общия ход на събитията. Една тиражирана лъжа може да разпали война. Друг път премълчана истина може да попречи на участието на народите в собствената им история.

Политиката, геостратегическите и икономически интереси до такава степен са превзели светът на журналистиката, че истинската журналистика е изтласкана от марионетки, обслужващи лобита, работещи в ущърб на държавите, в които грубо се намесват.

Стана модерно да се говори за хибридна война. Но често тези, които отправят кресливо обвинения, са именно тези, които извършват агресия и грубо се намесват във вътрешните работи на редица страни. Същите, които ни натрапват норми на поведение, докато се опитват да изтрият от съзнанието на хората тяхната идентичност и да унищожат връзките между приятелски народи.

Значителна част от политическата върхушка в редица страни е подчинена или силно зависима от външни за държавите сили, които пряко вредят на народите им.

И докато послушно изпълняват заповеди от другата страна на океана, удрят по собствените си икономики с поддържането на натрапени санкции, но не само. Те все повече подлагат на риск собствените си страни.
Всички тези процеси, обаче са неосъществими без поддръжката на послушни медии, които просто повтарят спуснатите опорни точки.

А тези, които се опитват да търсят истината, биват изтласквани встрани, а понякога и пряко атакувани.
А създателите на фалшиви новини да обявиха война на всяко мнение, което критикува или се различава от тяхната изразена позиция.

Според редица експерти вече можем да говорим за разрушаване на досега съществуващата система на международните отношения и намаляваща роля на ООН и международните организации в световните дела.
Отношенията между центровете на противостояние постоянно се изострят, нараства на опасността от военен конфликт.
Експерти по сигурността определят фалшивите новини като част от така наречената хибридна война.

Фалшивите новини се използват за налагане на чужда политика върху държавите, чрез тях се предизвикват конфликти, налага се начин на живот на цели народи, без да се съобразяват с това дали хората искат или приемат този налаган им начин на живот.
Важен е въпросът за отговорността и професионализма на журналистите, които трябва да търсят истината и да я поднасят на обществото.

Псевдо експерти и мними журналисти, често свързани с организации като тези на Джордж Сорос действат в ущърб на собствените си страни, унищожават националната идентичност, история, култура, духовност на народите.
Двойните стандарти в политика и журналистиката са станали ежедневие. А една от страните минава границите на всякакво благоприличие.

Ръководителят на Американската агенция за международно развитие ( USAID ) Марк Грийн представи концепцията за противодействие на влиянието на Кремъл, обвинявайки Москва в намеса в другите страни.
В същото време организацията, която влиза в структурата на Държавния департамент на САЩ,със самата концепция открито обяви, че ще се намесва във вътрешните работи на редица страни.

Като акценти се поставят откритата поддръжка на удобни политически лица и правителства, на подбрани групи на гражданското общество и частни лица. Реално ще се дават пари за дезинформация и пропаганда, ще подстрекават граждански групи да действат в услуга на техните интереси,ще засилят усилията си за овладяване на енергийния пазар в региона.

И тези настъпателни действия, които целят информационен монопол, ни се представят като защита на демокрацията. Подобна е ситуацията и с решението на британското правителство да отдели над 22 милиона долара за борба с фалшивите новини, въпреки, че именно от тях често се сипят куп недоказани и откровено нелогични твърдения.

И двете стратегии засягат страните от Източна Европа и включват част от черноморския регион. Става все по-силен натиска в тези страни срещу онези, дръзнали да търсят другата гледна точка и истинската същност на събитията, а не техния камуфлаж.
Явно ще продължи да се натрапва принципа „щом ние сме казали, значи е вярно и доказателства не са нужни“.
Информационната среда и активността на гражданските организации е важна във времето на глобалните промени и нарастващото напрежение. Тук мнението на експертите е изключително важно, но често то бива измествано от лобистите.
В България например се пренебрегва позицията на офицери от запаса, които излизат с предупреждение за случващото се в сферата на международните отношения и системата за сигурност и призовават за това страната да не бъде въвличана в авантюри заради криворазбрана съюзнически дисциплина.
Те, както и други техни колеги в други страни, коментирайки сферата на международната система за сигурност правят извод, че в настоящия етап ядрената сигурност е в тотален разпад, като до 2021 г. остава да действа единствено Договорът за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия /на английски — Strategic Arms Reduction Treaty — съкратено „START“/, който се отнася до стретегическите ядрени оръжия.
Опасностите от военен конфликт нарастват, противоречията между преди всичко на САЩ и НАТО от една страна и Русия и Китай от друга, непрекъснато се задълбочават.

Основният въпрос който според тях трябва да се постави, е дали човечеството и преди всичко Европа, за да оцелеят ще съумеят отново да се обърнат към борбата за мир и ядрено разоръжаване, както бе преди половин век!
Според експертни оценки обстановката в Черноморския регион става много сериозна, особено с решението на НАТО за широкомащабни военни учения и постепенна милитаризация на всички морски държави в региона, включително Грузия и Украйна.Това от своя страна намира своя отговор и от руската страна.

България беше приета в НАТО, без за това да бъде питан българския народ и умишлено доведена до беззащитно състояние. В наши дни да се критикуват за некоректно поведение днешните български съюзници е равносилно на това да привлечеш върху себе си удара на лобистите им. Въпреки това се намират и патриоти, които да настояват за издигане на националните интереси над тези на НАТО,които настояват България да стои настрана от налаганото ни отвън участие в качеството стратегическа точка в глобалната ескалация.
Те подчертават, че опасността натискът за милитаризацията на района, включително и ядрена, чрез разполагане на нападателно оръжие, насочено към Русия вече ще стои на дневен ред в НАТО.

Платените марионетки и поддържащите ги медии обаче сякаш не чуват призивите за съблюдаване на националния интерес и продължават да повтарят спуснатите точки.

Тези, които подклаждат допълнително напрежение, които поддържат очевидни измислици и създават мними заплахи, на фона на сегашното напрежение в международен план, всъщност рушат нашата обща сигурност.
Тук особена роля имат и журналистите и обществените организации.

Повечето от изброените процеси се отнасят до много страни. Но често гласът на родолюбците бива заглушаван от крясъка на марионетките.

На фона на засилващите се опасения, че ще бъде направен опит България да бъде въвлечена в милитаризацията на региона, както и огласената вероятност за предислокация на американско ядрено оръжие, наши съмишленици и организации в България вече стартират инициатива за обявяване на Балканите за зона, свободна от ядрени оръжия.

 

Докладчик: Надежда Георгиева

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;