30 юли 2019-Нюз Фронт.

Социолози и политическите анализатори улавят все по-тревожни тенденции, свързани с бъдещето на Съединените щати. Цяла поредица от знаци както в американското общество, така и във външната политика на Вашингтон показва началото на залеза на най-мощната империя на Земята.Някои процеси пряко приличат на причините за разпада на СССР.

Едно от водещите американски списания Foreign Policy публикува статия, озаглавена „Пътят на Америка към срив на репутацията“. В текста се извежда извод, че залезът на някога «меката сила» на САЩ не е започнал от президента Тръмп, но той по всякакъв начин допринася за този процес със своята несдържаност и отсъствие на политическа коректност.

За повод служи поредният скандал във Вашингтон, провокиран от американския президент.

Напомняме, че в своя акаунт в Twitter Доналд Тръмп успя да обиди четири жени от Конгреса едновременно, отбелязвайки, че всички те са „хора от държави, чиито правителства са тотална катастрофа“, а също така ги прикани да се върнат у дома и да помогнат на своите страни.

Авторът на статията заключава, че ако Тръмп бъде преизбран през 2020 година, много от съюзниците на Америка, свикнали да я гледат със затаен дъх, вече няма да го правят.

Да, според анкета проведена през май сред повече от 10 000 жители на САЩ, от изследователския център Pew, 55% от американците смятат, че Тръмп е променил характера и тона на политическия дебат в страната към по-лошо, а 76% от анкетираните заявяват, че коментарите на Тръмп редовно предизвикват безпокойство.

Има очевидна пропаст между двупартийния милитаризъм във Вашингтон и скептицизма сред американските военни ветерани днес, в по-голямата си част, които смятат последните войни на страната като „загуба на време“. Така наречената дълга война, която започна на 11 септември 2001 година, доведе до факта, че 64% от ветераните (според общественото проучване на Pew Research Center) наричат войната в Ирак, разходи напразно, направени от САЩ, 58% от бившите военни оценяват по същия начин афганистанската кампания.

„И докато не се върнем към външната политика, завещана ни от бащите-основатели, да се въздържаме да участваме във враждите на други страни, не ни е предопределено да се чувстваме в безопасност дори в собствения си дом“-, отбелязва в книгата си „Смъртта на Запада «известният американски палеоконсерватор Патрик Бюканън.

Кой, ако не човекът, който е служил като старши съветник на трима американски президенти (Никсън, Форд и Рейгън) и е причастен към редица успехи на външната политика на САЩ, разбира пагубните последствия от безкрайните войни и «хуманитарната» намеса на Вашингтон?
Въпреки постоянните военни действия, способността на САЩ да управляват другите е отслабнала.

Достатъчно е само да обърнете внимание на Източна Азия, Близкия Изток — Америка вече не може да успее да наложи волята си на други страни, както преди, въпреки че все още е невероятно силна икономически и военно. Примерът с Турция, една от най-важните държави от НАТО, която просто игнорира всички заплахи от Вашингтон заради закупуването на руския комплекс С-400, е изключително показателен.

Америка винаги е била смятана за изключително богобоязлива страна, превръщайки се в убежище за много християнски секти, преследвани в Европа. Но днес ситуацията се променя: през последните 20 години американските църкви от всички посоки са загубили 20% от енориашите, според New York Times броят на даренията за религиозни дейности също намалява с 50%. Намаляването на броя на енориашите показва отслабване на социалното сближаване в американското общество. В Съединените щати отдавна са загрижени за този проблем и пишат цели книги, понякога подхождат към въпроса от неочакван ъгъл.

Разбира се, „меката сила“ на Америка е все още очевидна, САЩ са на върха на своята цивилизационна сила, но не изчезва усещането, че това е началото на залеза.
В навечерието на един от основните национални американски празници — Денят на независимостта (4 юли) — Институтът Галъп установи, че за втори път от 19 години по-малко от половината възрастни в САЩ „са много горди“, че са американци.

Foreign Policy са прави, когато пишат за спада на американското влияние: през 2018 година само 30% от анкетираните в света изразяват положително отношение към САЩ под ръководството на Тръмп, преди няколко години тази цифра беше 50%.
Самите американци се отказват от ценностите си, които са им донесли успех и е малко вероятно дори с появата на демократския политик стабилният спад на американското влияние в света да бъде върнат.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;