30 юли 2019-Нюз Фронт.

Мюсюлманите в Германия призоваха правителството да защити джамиите на фона на нарастващата заплаха от нападения и развитието на исламофобия. Според Йоахим Пол, заместник лидер за Германия в Рейнланд-Пфалц, нарастването на престъпността може да е причинено от бежанската криза, която започна през 2015 година.

 

Германският координационен съвет на мюсюлманите, обединяващ четирите ислямски организации в страната, изрази безпокойство от очевидния скок на антимусюлманските атаки в страната, призовавайки официален Берлин да предприеме необходимите мерки за гарантиране на безопасността на джамиите и мюсюлманите в страната.

На 18 юли вестник «Хюриет» съобщи позовавайки се на Турския ислямски съюз по религиозни въпроси (DITIB), една от най-големите ислямски организации в Германия, че само за 10 дни в страната са нападнати поне шест джамии DITIB и една арабска джамия.

„Мюсюлманите и мюсюлманските молитвени къщи се нуждаят от защитата на държавата повече от всякога и с право очакват символична помощ от водещи германски правителствени и опозиционни политици“, се казва в съобщението на организацията.

Според германското вътрешно министерство през 2018 година в страната са регистрирани поне 813 антиислямски престъпления срещу мюсюлмани и джамии, докато данните на министерството за 2017 година сочат 950 подобни престъпления.

Германия е второто по големина мюсюлманско население в Западна Европа с около 5 милиона души.

„Държавата е длъжна да защитава живота и правата на всеки германски гражданин, въпреки неговата възраст, пол, сексуална ориентация и, разбира се, религия“, заяви Пол, евродепутат и заместник-лидер на партия „Алтернатива за Германия“ в Rkhineland-Palatinate.
„Ако се нападат джамии или мюсюлмани, то задължението
да защитава, се пада на полицията. Но мисля, че е неправилно да се изисква политика, която има за цел да насърчава толерантността само към мюсюлманите. Също толкова важно е да се увеличи толерантността сред мюсюлманите “-, заяви той.

Пол смята, че е важно да се разгледа по-голямата картина и да се има предвид, че неотдавнашното нарастване на анти-мюсюлманските атаки в Германия е предшествано от поредица от атаки на имигранти и търсещи убежище от Близкия изток и Северна Африка на фона на бежанската криза, избухнала през 2015 г.

От средата на 2015 година в страната са влезли над 1,5 милиона мигранти, подпомогнати от политиката на отворену граници на канцлера Ангела Меркел.
Доклад на Федералния отдел за криминални разследвания в Германия, публикуван през май 2018 година, хвърли светлина върху нарастващия брой престъпни деяния, включително сексуални престъпления, нападения, кражба, убийства и други престъпления, извършени от мигранти от Близкия изток и Северна Африка от 2015 г. до 2017 г. .

 

Според доклада през 2017 година са били заподозрени 4 852 мигранти за участие в сексуални престъпления в сравнение с 3329 за 2016 година,

„Освен това през последните няколко години ислямистите са извършили няколко терористични акта в Германия и Европа. Може да се заключи, че определени части от мюсюлманското общество не искат да се интегрират в западните общества. Вместо това те искат да превърнат нашето общество в нещо, което е в съответствие с техните убеждения “-, отбелязва германският политик.

Подчертавайки, че „интеграцията винаги е задължение“, германският евродепутат отбелязва, че „е важно да се прави разлика между мюсюлманите, които искат да се интегрират по-тясно, и тези, които възнамеряват да живеят в паралелно съществуване, а не да очертават нова, по-активна концепция за германското гражданство“.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;