Великобритания се готви усилено за излизане от Европейския съюз без сделка и ще е готова да излезе от общността със или без споразумение на 31 октомври, заяви днес външният министър на Обединеното кралство Доминик Рааб, цитиран от Ройтерс. Това съобщи БТА.

Рааб, който е открит привърженик на Брекзит, каза, че «недемократичният» по думите му «предпазен механизъм» за избягване на твърда граница между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия трябва да отпадне от споразумението за напускане.

    «Искаме добра сделка с партньорите и приятелите от ЕС, но това трябва да включва отмяната на недемократичния предпазен механизъм», каза министър Рааб по Би Би Си.

«Това, което министър-председателят разпореди, а кабинетът прие, е засилване на тези приготовления.»

Министрите казаха вчера, че правителството допуска, че ЕС няма да предоговори сделката за Брекзит, сключена с предишната министър-председателка Тереза Мей, на която обаче наследникът й Борис Джонсън се противопоставя. Затова те засилват подготовката за напускане на блока без споразумение.

Консервативният депутат Оливър Летуин, който е против излизане без сделка, каза по радио Би Би Си, че законодателите ще се опитат да спрат Брекзит без споразумение, но не е ясно дали парламентът ще може да осуети такъв сценарий.

    «Приемам, че може да не сме в състояние да предотвратим Брекзит без сделка», каза Летуин.

Източник: Лондон

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;