Съратник на олигарха Плахотнюк ще ликвидира Демократическата партия

Бившата някога управляваща Демократическа партия на Молдова трябва да прекрати съществуването си сега, докато не се е оказала извън закона.

Това заяви съоснователят на ДПМ и бивш глава на молдовското правителство Йон Стурза.

Според него, именно такова решение трябва да бъде внесено в рамките на извънредния конгрес на политическата сила, който по-рано бе прехвърлен за 7 септември.

«Партията трябва да се разпусне на добра воля, в противен случай в парламента ще се намерят достатъчно законодателни и конституционни основания, за да се обяви тя извън закона», поясни политикът, признавайки, че Демократическата партия в последните години е обърнала срещу себе молдовското общество, затова «трябва да изчезне».

Стурза изрази убеденост, че ярките привърженици на Демократическата пратия трябва да отговарят пред закона за извършените от тях престъпления в рамките на опитите за държавен преврат

«В страната властта бе узурпирана, подписваха се укази, формираха се батальони за защита на държавните учреждения, докато в страната имаше парламент, коалиция и законно правителство», констатира той.

Както по-рано съобщи News Front, парламентарните избори в Молдова доведоха до политическа криза в страната, защото нито една партия не получи болшинство. Ситуацията се разреши, когато бе решето да се създаде коалиция между Партията на социалистите и проевропейския блок «ACUM», но олигархът Владимир Плахотнюк и неговата Демократическа партия отказаха за признаят законната власт и призоваха хората да излязат на улицата. Този опит за държавен преврат обаче скоро приключи, а ключовите фигури, включително самият Плахотнюк, избягаха от Молдова.

Петя Паликрушева

 

Коментари:

Зареждане ...