Външната политика на Иран е да се противопостави на хегемонията на САЩ и да защити мултилатерализма, обяви иранският вицепрезидент Ешак Джахангири, цитиран от «Ройтерс», съобщи News.bg.

Той подчерта, че постепенното прекратяване на ангажиментите към ядреното споразумение от страна на Иран може да бъде преустановено, ако другите страни спазват договореностите.

«Външната политика на Ислямска република Иран е да защитава мултилатерализма и да се противопоставя на американската хегемония», отбеляза вицепрезидентът, цитиран от IRIB.

Междувременно Великобритания отхвърли идеята за размяна на задържаните танкери.

«Няма Quid pro quo (танто за танто)», обяви външният министър на Великобритания Доминик Рааб пред радио Би Би Си.

Това не е някаква разменна търговия. Тук става въпрос за международното право и правилата в международната правна система, които ние спазваме и ще продължим да го правим, поясни той.

На 19 юли Революционната гвардия пое контрол над петролния танкер под британски флаг Стена Имперо. Според иранските власти корабът е нарушил морското право.

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменеи обяви по-рано, че страната му ще отмъсти за задържането на иранския супертанкер в Гибралтар, който беше натоварен с 2.1 млн. барела лек суров петрол за Сирия. Корабът беше задържан с помощта на британски морски пехотинци по-рано този месец край бреговете на Гибралтар.

Тагове: ; ; ; ; ; ;