Мирното съществуване между великите държави по малко неща се различава от конфликта. Дори във времената, в които в небето не летят снаряди, борбата за «щита и меча» не спира нито за минута.

Неотдавна САЩ, напускайки Договора за ликвидаране на ракетите със среден и малък обсег на действие, заявиха, че планират да разположат оръжие в космоса. Русия не закъсня: според държавната корпорация «Ростех» в Русия е започнало серийното производство на най-нова ПВО, която може да поразява цели, изстреляни от орбитална платформа.

С-500 «Прометей» е славен продължител на традициите на отбранителните системи на Русия, но ако С-400 е технически разработен на базата на ЗРС С-300, то «Прометей» е нов вид въоръжение, а не просто версия с дълбока модернизация.

Например: разликата на С-400 от своя прототип С-300П. Тя се състои в това, че новите зенитни ракети получиха «зрение», т.е. бяха снабдени с активни самонасочващи се глави и с повишена далечина на стрелбата.

С-500 не само се различава от предшественика си по наличието на допълнителни «органи на чувства», но и притежава независима система на изкуствен интелект, позволяваща на ракетата на анализира данните от «бордовата» РЛС, външните източници, въздушната обстановка и прочие аспекти от околната среда, вземайки в резултат самостоятелни решения.

Ракетата ЗРК от пето поколение е робот.

През лятото на 2019 година разработчиците заявиха, че контролните изпитания на елементите на ЗРК вече са били успешно завършени. Ако имаме предвид «космическите» възможности на С-500, разкрити от Путин пред Федералното събрание, то можем да кажем, че е потвърдена и противоспътниковата ефективност на най-новия комплекс.

Точно от това най-много се страхуват в САЩ, защото подобни характеристики извеждат «Прометей» далеко извън границите на концепцията за отбрана  А2/AD, предполагаща защита на локален район, превръщайки С-500 в напълно нова система, отговаряща на целия спектър на въздушно-космическите заплахи.

«Прометей» може да замени и много други видове въоръжения. Благодарение на оперативния му радиус на действие до 600 км и радиус на откриване на целите до 800 км, той може да се разглежда като мобила замяна на изтребителите-прихвачащи, още повече, че сроковете на реакция на въздушната отбрана при такъв формат се съкращават за сметка на по-високата скорост на полета на рекатата.

С-400 «Триумф» и до днес няма конкуренция що се отнася до унищожаване на въздушни цели.

А С-500 е конструиран така, че да бъде не само система на ПВО, но и да притежава характеристики на противоракетна отбрана с близък радиус.

Серийният «Прометей» може да се прилага за борба с балистични цели от всички налични типове в света.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;