Ситуацията около международното летище «Маркулещи», което вече повече от десет години е свободна икономическа зона, може да се превърне в исторически скандал не само заради машинациите и неплащането на данъци, но и заради съдействие на ИДИЛ.

Това се казва в материал на «Молдавские ведомости».

Понастоящем се знае това, че с летището са свързани незаконни сделки с оръжие, фиктивни търгове и кражба на милиони долари. В момента детайлите се проучват от специално създадената парламентарна следствена комисия.

През 2017 година летището е било предадено от Министерството на отбраната на Министерството на икономиката, но в резултат на множество юридически нарушения. В следващата година летището е било прехвърлено за управление на агенцията за публична собственост, но отново без акт на предоставяне на собствеността.

Всичко това се извършвало на фона на отделянето от държавния бюджет на солидни суми за ремонта на летището. Понястощем се знае, че половината пари са отивали в офшорните сметки на директора на летището Серджиу Чобану. Понастоящем в летището няма нито един самолет, който може да излети.

Скандалите не свършват с това.

През миналата година един от хангарите се превърнал в хранилище за внушителна партида оръжие и боеприпаси. По-късно се изяснило, че през летището са се извършвали сделки с продажбата на ракети от Украйна, които по-късно били препродадени на терористичната организация «Ислямска държава». Ситуацията има вероятноста да се превърне в международен скандал, в който задължително ще бъде засегната и Молдова.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;