Сътрудниците от офисите на  улица «Марияс» трябваше да слушат цяла седмица мелодии на времето на СССР, както и латвийските песни, изпълнявани от уличните музиканти, докато изпълнението им беше прекъснато от общинската полиция. Защо музикантите така раздразниха офис — работниците? Става дума за нивото на шума, пише латвийското издание, защото шумовото замърсяване не само причинява дискомфорт, но и засяга здравето.

Превод:

В продължение на една седмицата служителите на офисите, разположени в началото на улица «Марияс», бяха принудени да слушат мелодии от времето на СССР и победоносните маршове 9 май, както и латвийски хитове, най-често повтарящи се три пъти подред. “Музикантите” свиреха без да спират, докато общинската полиция не прекъсна изпълненията им, пише rus.tvnet.lv

Латвийските хитове бяха последвани от песни от съветската епоха, призоваващи за битка, те принуждаваха хората, изтощени от шума, да скочат на крака и да започнат  да маршируват.

Под въздействието на шума се увеличава налягането, нараства нервността, може да се появи безсъние, продължителният шум причинява съдови заболявания, обясни Нормунд Кадикис, ръководител на отдел по околна среда към здравната инспекция.

„Ако има призив за това, че музикантите се намесват в работата на институциите, се водят преговори. Ако има злонамерено намерение, това е хулиганство, — обясни представителят на общинската полиция в Рига Том Садовски. — Разбира се, ако на някои не се харесва специфична музика, това не е причина да гоните музикантите. Ние не сме „полиция на нравите“ и не оценяваме дали това е хип-хоп или нещо друго. Ако всяка втора дума в една песен е ругателство, тогава тя може да се счита за обидна и съответно за дребно хулиганство.»

Петя Паликрушева

Източник: http://www.press.lv

Тагове: ; ; ; ; ; ;