Хаосът в Британия е на прага: Юнкер влезе в битка с Борис Джонсън

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е заявил пред новия премиер на Великобритания Борис Джонсън, че страните членки няма да изпълнят исканията му за предоговаряне на споразумението за Брекзит, съобщават АП и други медии, предаде News.bg.

Юнкер определи съществуващото споразумение като «най-доброто и единственото възможно».

Джонсън и Юнкер проведоха първия си разговор в четвъртък вечерта, след като новият премиер на Обединеното кралство пое властта от Тереза Мей.

Британският министър-председател се оплаква, че настоящата сделка с ЕС и договореностите за ирландската граница не са достатъчно добри и трябва да бъдат предоговорени.

Представител на ЕС, запознат с разговора, коментира, че Юнкер е отказал да се правят промени в споразумението от 585 страници, но той е открит Великобритания да добави промени в политическата декларация за бъдещите отношения и да анализират идеите на Лондон, ако са в съответствие със споразумението.

Двамата са разменили телефонните си номера, обяви говорител на Юнкер, цитиран от «Гардиън».

«Блумбърг» отбелязва, че ако нито една от двете страни не отстъпи, Великобритания ще напусне ЕС без споразумение на 31 октомври. Това би означавало сериозен трафик на пристанищата, недостиг на стоки и продукти от първа необходимост, включително лекарства, затруднения при преводите и вероятно рецесия.

В Брюксел главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние предупреди, че такава «войнствена» риторика от Борис Джонсън е опит за разбиване единството на ЕС.

В бележка до дипломати Барние призовава ЕС да остане единен на фона на заплахите на британския премиер, че Великобритания може да напусне ЕС без сделка.

Коментари:

Зареждане ...