25 юли 2019-Нюз Фронт.

В средата на юли първият руски товарен самолет с компоненти от системата С-400 кацна на турско летище, където вече ултрамодерните американски изтребители F-35 гарантирано няма да кацнат.
Вашингтон даде да се разбере: Анкара направи избор в полза на Русия и сега не само губи най-новия самолет, но и се сблъсква с последствията на американско отмъщение.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обаче едва ли кърши ръце: настоящият конфликт стана логичен резултат от нарастващата взаимна враждебност между САЩ и Турция.

 

Снимка: Michael Reynolds / Reuters

 

За мен е голяма чест да ви представя турския президент Ердоган. Той вече ми стана приятел. Приятелството ни е страхотно. Мисля, че сега сме близки повече от всякога, благодарение до голяма степен на личните взаимоотношения “, каза Доналд Тръмп през септември 2017 година по време на среща в рамките на Общото събрание на ООН.

Американският президент, както обикновено, преувеличава: отношенията между Турция и Съединените щати преминаха през не много добри времена. Достатъчно е да се припомни, че по време на посещението на Ердоган във Вашингтон през май 2017 година охраната му нападна група мирни протестиращи пред турското посолство във Вашингтон.

„Планината роди мишка” — с тази поговорка известния турски журналист Дженгиз Чандар щеше да коментира резултатите от тогавашното посещение на Ердоган в САЩ. Той обаче не успя: според Чандар планината изобщо не е родила нищо. След това стана само по-зле в отношенията между Турция и САЩ.

Закупуването на комплекса С-400 от Турция изглежда съвсем логично: първо, това позволява на Анкара да демонстрира независимост от Вашингтон и да спечели благоразположението на Москва. Второ, комплексите С-400 са по-евтини от американската система Patriot и са технически по-модерни.

Но да се говори за някакво сближаване и още повече приятелство все още е невъзможно.

Руските власти многократно подчертават, че са отворени за взаимодействие с всички страни, но няма да се обвързват с конкретни задължения и да бъдат приятели срещу някого.

Освен това този формат на взаимодействие е подходящ и за Турция: кандидатът за регионално ръководство трябва да демонстрира независимост и да остави място за маневри.

За Турция е еднакво важно да постигне благоразположението на Русия, както и да покаже независимост от американците.

Пълното приятелство между Москва и Анкара не е необходимо на нито една от страните.

Сделката С-400 е от полза за Русия: тя е успешната продажба на оръжие в страна от НАТО, подкопавайки единството на алианса и разширяване на влиянието в региона.

Съвсем скоро Тръмп ще събере Конгреса, за да обсъдят бъдещи санкции срещу Турция.

Междувременно, България е заставяна прибързано да ратифицира сделката с американските Ф-16, за да може след време, благодарение на удобните условия за САЩ в договора, американците да прехвърлят от Инджирлик оборудване в скляд, който ще бъде построен у нас за нуждите на обслужването на Ф-16…

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ;