25 юли 2019-Нюз Фронт.

Президентът на България Румен Радев направи  нарочно изявление както обеща, след като  наложи вето върху Закона за ратифициране на договорите, свързани със закупуването на самолети F-16 Block 70.

Важно е да се отбележи, че вчера  Комисията по отбрана в Народното събрание отхвърли наложеното вето на държавния глава с 13 гласа «за» на депутатите от ГЕРБ, ДПС и ВМРО и 7 «против» на БСП и «Воля».

…Това е дългоочаквана и необходима стъпка от модернизацията на българските военно-въздушни сили за отбранителните способности на страната, но тя не може да става, за сметка на интерсите на българските граждани, и достойнството и суверенитета на България.

Затова се възползвах от конституционните си правомощия и наложих вето на закона за ратификация.

Решението на правителството тези международни договори да не стават публично достояние, задължава народните представители, да информират обществеността за характера на поетите задължения и получените срещу тях отбранителни способности.

Задължителен е нов дебат в Народното Събрание, който да даде ясен отговор как са защитени българските интереси по отношение на цената за придобиване от 2,2 милиарда лева без ДДС при 100% авансово плащане.

Срокът за получаване на самолетите – най-рано след 4-5 години. Орязаният пакет въоръжение, оборудване, обучение и услуги, при който самолетът остава с ограничени способности. Скрити и неуточнени разходи, които България ще плаща впоследствие, по отношение на инфраструктура, транспорт, въоръжение, оборудване, обучение, услуги, данъци и такси.

Промяна в клаузите на договора, едностранно по решение на изпълнителя без съгласуване с българската страна по отношение на цени, срокове,  и обем на доставки и услуги

Неустойки при неизпълнение, поемането на задължения свързани със скрити и неясни разходи, въвличат за десетилетия напред българските правительства в значителни финансови задължения

Освен това, разходите по придобиване, постигнати включотелно и с имитирането на нов дълг, поставят под въпрос възможностите за навременно осигуряване на липсващите способности.

Държа, дебело да подчертая, не конкретния тип самолет сам по себе си, а наличието на реални способности, определя авторитета и бъдещето на българските военно-въздушни сили..»

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;