25 юли 2019-Нюз Фронт.

Въпреки опитите да се заглуши здравия смисъл, и да не се даде гласност на темата свързана с натрапването на неизгодната и опасна за България сделка с Ф-16, темата получи международно внимание. 

Италиански медии излязоха с публикация по темата, което свидетелства, че опасенията ни са споделени и в Европа, а лекомислено отношение към ситуацията е недопустимо.

Напротив, необходимо е привличане на колкото се може повече внимание към темата, за да не се окаже, че със сделката за Ф-16, САЩ искат да превърнат България в нов ядрен склад.

 

 

 

 

Важно е да припомним, че по-рано имаше изтичане на информация относно това къде САЩ държат в Европа ядрени боеприпаси.

Документ, публикуван наскоро по невнимание от организация, свързана с НАТО, а впоследствие с изтрит, разкри местоположението на американските ядрени съоръжения в Белгия, Германия, Италия, Холандия и Турция.

Първата версия на въпросният документ, озаглавена „Новата ера на ядреното сдържане? «Модернизация, контрол над оръжията и съюзническите ядрени сили» беше публикувана през април, съобщава The Washington Post.

 

Самият доклад е изготвен от канадски сенатор от Комитета за отбрана и сигурност на Парламентарната асамблея на НАТО, в него авторът прави оценка на бъдещата политика на организацията в областта на ядреното сдържане. Най-вероятно, документът е бил предвиден за «вътрешна употреба», но случайно попада в пространството.

Но това, което се появи на първа страница в Европа след няколко месеца, е споменаването за местонахождението на около 150 американски ядрени оръжия, съхранявани в Европа.

«Тези бомби се съхраняват в шест бази: Kleine Brogel в Белгия, Büchel в Германия, Aviano и Ghedi-Torre в Италия, Volkel в Холандия и Incirlik в Турция», се казва в копие, публикувано от белгийския всекидневник De Morgen и цитирано от The Washington Post .

Миналата седмица в окончателната версия на доклада, който изтече за малко и попадно в Интернет, данните за това къде конкретно е местоположението на ядрените въоръжения на САЩ в Европа- бяха почистени.

 

 

 

F-16, които САЩ искат  България да купи, могат да носят ядрено оръжие. Това една от опасностите, които почти никой не иска до коментира публично. Обяснение защо именно F-16 от този тип и в такава обстановка ни се натрапва, даде преди дни инженерът от българските ВВС , години работил като военен разузнавач, полковник Чавдар Борачев. Инфраструктурата, която се подготвя на наша територия може да бъде използвана за съхранение на ядрени боеприпаси.

 

 

За какво ни е на нас Ф-16? Правилно, на нас не ни трябва. Тук е моментът да отбележим, че Ф-16 е атомоносен изтребител.

При нас масово се внушава идеята, че Ф-16 е едва ли не осакатен самолет с ограничени възможности. И това се прави целенасочено, за да не видим именно в какво се крие опасността.

Опасността е следната. Ф-16 е атомоносен изтребител, което означава, че може да носи бомби, и не какви да е, а В-61.

Такива има в базата на САЩ в Инджирлик, Турция. От приложеното интервю с о.з полковник Чавдар Борачев в предаването на Валерия Касиян се разглежда именно тази невидима, на пръв поглед заплаха за България.

Експертът ни, описва значението на така наречените «разузнавателни признаци» или белези, термин, достатъчно добре познат в разузнаването по света.

Разузнавателните признаци, са данни, сведения, информация, които може да са малки, дребни на пръв поглед, незначителни дори, но когато ги съберем на едно място, и съпоставим, можем да сглобим целия пъзел.

Експертът обръща внимание на няколко такива разузнавателни белега.

  • Купуваме Ф-16 защото е атомоносен- да. А на нас защо ни е атомоносен изтребител?- правилно, на нас не ни трябва. Но на САЩ- определено.
  1. Ф-16 ( друг модел обаче) е на въоръжение в Полша и балтийските републики от 2014 година насам.
  2. Пилотите на тези страни тренират бомбомятане, и това е официално. Тоест, информацията присъства в отворени източници в средствата за масово осведомяване.
  3. В бюджета на САЩ са предвидени 5,2 милиона щатски долара за текущата финансова година, за, внимание — строителството на логистичен комплекс на територията на България. Нов. Всички знаем, че на територията ни има 4 бази на НАТО.

«Според мен, това са пари, за построяването на склад за ядрени боеприпаси. Защото, складове за обикновени оръжия в България и българските войски има достатъчно. За мен това са пари именно за строителството на склад за ядрено оръжие»- коментира полковник Чавдар Бочарев, подчертавайки, че изразява субективно предположение, изхождайки от опита и наблюденията си, а не като представител на организациите към, които има отношение.

3.  По време на конференцията за сигурност в Мюнхен, вице-президентът на САЩ, стоейки на трибуната най-напред се обръща към премиера на България  с думи на благодарност за «доброто сътрудничество», след което се обръща към един от помощниците си, на първия ред казвайки: «И да ми напомниш когато отидем в България да ме заведеш на онова място…»

 

» За мен «онова място» е именно складът за ядрено оръжие и боеприпаси, който ще бъде построен. И най-вероятно, това ще бъде в един от съществуващите обекти на Българска Армия, който се ползва от САЩ и НАТО, разбира се, и е твърде вероятно това да бъде полигонът Ново Село».

И още един косвен признак, защото по тази тема не можем да оперираме с доказателства, а само да разсъждаваме следвайки логиката и от гледна точка на националната ни безопасност.

И от тук, ако погледнем чисто теоретически и съпоставим фактите. Ако САЩ, решат да изтеглят инвентара и оборудването си от базата Инджирлик в Турция, и прехвърлят компонентите у нас, включително и бомбите В-61, които много пасват на Ф-16..се получава, че ние ще бъдем използвани от САЩ ( при това ще си платим даже) за да се използва ядрено оръжие…

Струва си експертите и мъжете в пагони, които са дали клетва да пазят Родината, да помислят над тези нюанси, както и всички ние..

И ако има и минимален шанс да се спре сделката с Ф-16- да се възползваме от него. Навреме.

Тук е моментът,да напомним, че Атлантическия съвет на България дори превантивно обявиха, че ако последват въпроси или критика към  сделката по F-16:

„Всеки, който е против F-16, извършва хибридна агресия в услуга на Москва.“

Е, да де, но ние можем да сметнем две и две четири. Защо САЩ толкова искат да ни продадат Ф-16, при това на крайно безумни и неизгодни за нас условия. При това неясни. САЩ си запазват правото, едностранно да сменят клаузи по договорите както намерят за добре, свъзани с цената и сроковете и «други условия».

Президентът на България Румен Радев направи  нарочно изявление както обеща, след като  наложи вето върху Закона за ратифициране на договорите, свързани със закупуването на самолети F-16 Block 70.

Важно е да се отбележи, че вчера  Комисията по отбрана в Народното събрание отхвърли наложеното вето на държавния глава с 13 гласа «за» на депутатите от ГЕРБ, ДПС и ВМРО и 7 «против» на БСП и «Воля».

Това е дългоочаквана и необходима стъпка от модернизацията на българските военно-въздушни сили за отбранителните способности на страната, но тя не може да става, за сметка на интерсите на българските граждани, и достойнството и суверенитета на България.

Затова се възползвах от конституционните си правомощия и наложих вето на закона за ратификация.

Решението на правителството тези международни договори да не стават публично достояние, задължава народните представители, да информират обществеността за характера на поетите задължения и получените срещу тях отбранителни способности.

Задължителен е нов дебат в Народното Събрание, който да даде ясен отговор как са защитени българските интереси по отношение на цената за придобиване от 2,2 милиарда лева без ДДС при 100% авансово плащане.

Срокът за получаване на самолетите – най-рано след 4-5 години. Орязаният пакет въоръжение, оборудване, обучение и услуги, при който самолетът остава с ограничени способности. Скрити и неуточнени разходи, които България ще плаща впоследствие, по отношение на инфраструктура, транспорт, въоръжение, оборудване, обучение, услуги, данъци и такси.

Промяна в клаузите на договора, едностранно по решение на изпълнителя без съгласуване с българската страна по отношение на цени, срокове,  и обем на доставки и услуги

Неустойки при неизпълнение, поемането на задължения свързани със скрити и неясни разходи, въвличат за десетилетия напред българските правительства в значителни финансови задължения

Освен това, разходите по придобиване, постигнати включително и с имитирането на нов дълг, поставят под въпрос възможностите за навременно осигуряване на липсващите способности.

Държа, дебело да подчертая, не конкретния тип самолет сам по себе си, а наличието на реални способности, определя авторитета и бъдещето на българските военно-въздушни сили..»

 

Все още имаме шанс да спрем опасната сделка..

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;