За 24 часа е задържан Георги Янков — търговски директор на фирмата, в която работи заподозреният за хакерската атака в масивите на НАП Кристиян Бойков. В хода на разследването вчера бяха извършени нови претъпсвания в офисите на фирмата. Той все още е в ареста на Четвърто РПУ в София. Това съобщи БНР.

Разследването за кибератаката срещу Националната агенция за приходите вече е в Специализираната прокуратурата. Засега официална информация за нови обвинение, освен срещу 20-годишния Кристиян Бойков, няма.

Търговският директор на компанията е бил задържан от антимафиотите, за да бъде осигурено присъствието му за провеждане на процесуално-следствени действия. Това съобщиха тази сутрин пред „Хоризонт“ от МВР. Още снощи мъжът беше отведен за разпит в поделение на Главната дирекция за борба с организираната престъпност във връзка с досъдебно производство.

Преди това часове наред екипи на антимафиотите претърсваха офиса на компанията в столичния квартал „Изток“. При претърсванията бяха иззети компютърни конфигурации и различни документи. По време на операцията от МВР обясниха, че става въпрос за действия в рамките на досъдебното производство.

Според източници на „Хоризонт“ от МВР в една от компютърните конфигурации, която е била отключена от антимафиотите, са намерени различни данни на държавни институции и частни компании. Към момента обаче не е ясно какъв е произходът на тези данни и дали не става дума за фирми, с които компанията е имала подписан договор за работа. Тази информация обаче не е потвърдена официално от МВР.

Според прокуратурата заподозреният Кристиян Бойков не е действал сам. Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че разследващите търсят и поръчител, и подбудител.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;