ВВС: Москва и Пекин споделят враждебен към западната либерална демокрация мироглед, предлагат алтернатива

Според военния кореспондент на БиБиСи Джонатан Маркус, първият «съвместен въздушен патрул«, включващ руски и китайски самолети на далечни разстояния в Азиатско-тихоокеанския регион, изпраща мощен сигнал за развитието на военните отношения между Москва и Пекин. Това съобщи News.bg=

На свой ред това е отражение на все по-тесните икономически и дипломатически връзки между двете страни, които, въпреки че все още имат точки на напрежение, все повече се сближават. Те в общи линии споделят сходен, враждебен към западната либерална демокрация мироглед, нетърпеливи да популяризират алтернативен модел, защитавайки собствения си национален суверенитет.

Това представлява огромно предизвикателство за американската стратегия. Кошмарът във Вашингтон е все по-тясна връзка между Русия и нарастващ Китай, който изглежда, че ще надмине САЩ като технологична и икономическа сила в следващите години.

Вчера Министерство на отбраната на Русия съобщи, че с Китйа са провели първия си съвместен въздушен патрул в Азия.

Министерството на външните работи на Южна Корея  привика заместника на руския посланик,  за да изрази недоволството си от действията на руски стратегически бомбардировачи, които са нарушили въздушното пространство на страната.

Южнокорейските самолети са извършили предупредителни изстрели. Русия отрича нейни самолети да са извършили нарушения. Япония в същото време недоволства от действията на Южна Корея и Русия.

Москва връчи протестна нота на военното аташе на Южна Корея за въздушна хулиганщина.

Коментари:

Зареждане ...