Службата за сигурност на Украйна е започнала наказателни дела срещу всички филморазпределителни компании на Украйна. За това днес пишат «Украински новини», позовавайки се на материалите от съда.

Филморазпространителите са заподозрени в прехвърляне на пари към руските специални служби и саботаж на украинските филми. Съдебните дела са стартирани на базата на обръщение на депутат от Върховната рада.

Според него, украинският пазар на филмова дистрибуция понастоящем е разделена между B & H Film Distribution Company, Ukrainian Film Distribution, Kinomania, Volga Ukraine, Multi Media Distribution, които се появили на украинския пазар като дъщерни дружества на руски компании, те имали плодотворни финансови и икономически отношения с руски компании, а техните крайни собственици били граждани на Руската федерация.

«Получавайки действителната подкрепа от специалните служби на Руската федерация, собствениците на гореспоменатите компании се използват като агенти на влияние в Украйна, диктуват условията на пазара на филмовата индустрия и саботират популяризирането и показването на украински филми», се казва наказателното дело.

На 13 юли украинските нацисти под стените на СБУ организираха митинг срещу представянето на филма на Оливър Стоун за Украйна.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;