«Днешния салют в Русия във връзка със 75-та годишнина от повторната окупация на Талин е провокативна стъпка (10 юли 2019 г. Министърът на външните работи на Естония Урмас Рейнсалу за анонсирания в Москва салют в чест на 75-та годишнина от освобождаването на Талин от войските на Третия райх).

«Това е цинична стъпка и провокация в навечерието на 80-та годишнина от пакта Молотов-Рибентроп и неговите секретни протоколи, създали предпоставка за началото на Втората световна война и окупацията на Литва» (пресслужба на литовското МВнР в навечерието на московския салют в чест на освобождаването на Вилнюс на 13 юли 1944 г).

«Латвия категорично осъжда опитите на Русия в последно време да оправдае съвместно извършеното от Сталин и Хитлер престъпление, в това число сключването на пакта Молотов-Рибентроп. Особено цинична е организацията в Москва на салюти в чест на «освобождаването» на столиците на страните от Балтика на фона на 80-та годишнина от подписването на този пакт» (заяви МВнР на Латвия и извика в министерството посланика на Русия в Рига за обяснения).

Елитът на Прибалтика скърби за всяко поражение на вермахта и се радва на всяко поражение на Червената армия в годинита на Втората световна война.

Но не винаги е било така.

Да видим какво пише по темата в съветско време настоящият министър на образованието и науката на Латвия, депутат от нацистката папртия «Нови консерватори» Илга Шуплинска:

«През тази година в нашия клас по време на уроците за Мир има празнично настроение. Може би защото в класа присъстваха и ученици от 8-те класове, които се учат при нас. Ние прелистваме страниците на историята една след друга.

С обветрени лица, мазолести ръце, с горещи, пълни с увереност сърца в класовете влизат латишските червени стрелци — свидетели на героизма на народа, потвърждение на безкористната любов към Родината, свидетели на огнените дни и нощи на Великата Отечествена война.

Чуваме думите за зверствата на фашизма, ужасяващи със своята нечовечност, жестокост и дори безумие..Нека след думите ни последват дела.

Дойде време да заявим нашата жизнена позиция», пише бъдещият министър.

И делата последваха.

Латвия заяви решителен протест срещу празнуването на победата над нацистите.

Между другото, за да не мислите, че националистката Илга Щуплинска е уникална — прилагам видео, празнк на песента в Латвия през 1985 година.

А сега въпрос:
— Как считате, за последен път ли се преобу тази министърка и Прибалтика като цяло?

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;