Часове преди дългоочакваните показания на бившия специален прокурор Робърт Мълър относно неговото разследване за предполагаемата руска намеса в изборите в САЩ през 2016 година пред две комисии на долната камара на американския Конгрес, отново пламнаха политически битки между републиканци и демократи, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.  Това съобщи БТА.


Мълър поиска бившият шеф на неговия апарат Аарон Зебли да го придружава днес на слушанията и дори да положи клетва, за да може да отговаря на въпроси на конгресмените вместо него.

На това се противопоставиха депутатите републиканци, които съзряха зад искането на Мълър «машинации» на демократите с цел да попречат на републиканците в двете комисии — юридическата и по разузнаването, да поставят правилните въпроси, разобличаващи «едностранчивата версия» на демократите относно резултатите от разследването.

В публикуваната редактирана версия на доклада се казва, че Русия се е опитвала да влияе върху изборите в САЩ през 2016 г., но не са открити доказателства за сговор между Доналд Тръмп, който победи във вота, и Русия. 

Негодувание сред демократите предизвика и откритата препоръка на Министерството на правосъдието към Мълър при показанията и отговорите на въпросите «да се ограничи» в рамките на доклада за 2-годишното разследване, публикуван през април.

Министерството призова спецпрокурора да не се впуска в детайли по онези части от неговото разследване, които остават поверителни и са защитени от «президентска привилегия» за конфиденциалност — юридическо основание, което рядко се използва от американските президенти, за да се ограничи достъпът на другите органи на държавното управление до вътрешни дискусии между президента и неговите лични съветници.

Шефът на юридическата комисия на Камарата, демократът Джеролд Надлър посочи, че Мълър не трябва да следва инструкциите в писмото на министерството, защото «той не работи за тях». Надлър обвини министерството в арогантност.

Според републиканците присъствието на Зебли ще позволи на Мълър да мълчи и да дава думата на своя помощник, ако конгресмените му задават въпроси по теми, които не са отразени в доклада.

Източник: Вашингтон

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;