Основната разузнавателна агенция на Пакистан е помогнала на САЩ да открият и убият лидера на «Ал Кайда» Осама бин Ладен, съобщи пакистанският премиер Имран Хан, цитиран от АФП, съобщи News.bg.

До момента Пакистан официално отричаше да е имал информация за Бин Ладен преди да бъде застрелян при акция на американските специални части на 2 май 2011 г. Случаят беше възприет като голямо национално унижение в Пакистан и предизвика влошаване на отношенията между двете страни.

Хан, който посети Вашингтон по време на първата си официална визита, разкри информацията в интервю за Фокс нюз, след като беше запитан дали страната му ще освободи лекар, който е помогнал на САЩ да проследи и убие Бин Ладен преди 8 г.

«Това е много емоционална тема, защото Шакил Африди в Пакистан е възприеман като шпионин», каза министърът-председателят, като има предвид лекаря.

Ние в Пакистан винаги сме смятали, че сме съюзник на САЩ и ако бяхме получили информация за Осама бин Ладен, щяхме да го заловим. Пакистанското разузнаване предостави информация, която доведе до откриването на Осама бин Ладен, разкри премиерът Хан.

Ако попитате ЦРУ, беше пакистанското разузнаване, което даде местоположението чрез телефонна връзка, поясни той.

Макар че Исламабад официално отрича, че е имал информация за местоположението на Бин Ладен, Асад Дурани, бивш шпионин, заяви пред «Ал Джазира» през 2015 г., че пакистанските служби вероятно са знаели къде се е криел Бин Ладен и са се надявали да го използват като разменна монета преди да бъде убит.

Тагове: ; ; ; ; ; ;