23 юли 2019-Нюз Фронт.

Иранските власти откриха цяла шпионска мрежа, действаща в страната под ръководството на Централното разузнавателно управление на САЩ, предаде агенция Tasnim.

 

Според Министерството на информацията и националната сигурност на Иран шпионите са били наблюдавани в продължение на една година.

«Вторият по големина разузнавателен удар по ЦРУ. <…> Бяха идентифицирани 17 обучени престъпници от ЦРУ. Тези шпиони вече бяха осъдени», съобщиха от агенцията.
Както беше отбелязано, смъртното наказание чака някои от задържаните, а останалите ще получат дълги присъди.

 

«Сред идентифицираните шпиони са такива, които работят в критичните центрове на страната, както и в частния сектор, свързан с тези центрове като контрагенти или консултанти», заяви говорител на министерството.
Както уточниха
В нея се изяснява агенцията, че служителите на ЦРУ работят в структури, свързани с ядрения и военния сектор на Иран.

В същото време шпионите не са били свързани помежду си, което е затруднявало идентифицирането им. Всички задържани са признали, а някои дори се покаяха за делата си и се съгласиха да сътрудничат с иранското контраразузнаване, с което поне часточно да изкупят вината си.

 

 

 

 

 

 

Бяха публикувани снимки на някои от разкритите агенти на ЦРУ, сканирани  документи и друга лична информация, издадена от Министерството на националната сигурност. Както можете да видите, сред шпионите са и настоящи служители на американски дипломатически мисии.

Операцията по разкриването на американската шпионска мрежа е действително голям успех за Иран, тъй като заловените шпиони, които са заплашени от смъртна, или доживотна присъда, ще са склонни, да се съгласят на сделка със следствието и съответно ще предоставят сведения за задачите, които са им били възложени от Центъра.

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ;