Върховният лидер на Иран, аятолах Али Хаменей заяви в понеделник, че целта на американския план за мир в Близкия изток е да се унищожи палестинската идентичност, предаде АФП, съобщи News.bg=

Той се срещна с делегация на радикалното палестинско движение Хамас в Техеран, водена от Салах Ал-Арури, заместник-ръководител на политическото бюро на групата, считан за терорист от САЩ.

Целта на този опасен заговор е да се унищожи палестинската идентичност и ние не трябва да им го позволяваме, каза Върховният лидер във връзка с така наречената «сделка на века» на администрацията на Тръмп.

«Един от начините да се противопоставим на този заговор е палестинският народ да почувства, че е напреднал», продължава Хаменей.

До неотдавна палестинците се биеха с камъни, но днес те са оборудвани с прецизни ракети и това означава напредък», добави той.

Посещението на делегацията на Хамас в Иран през 2017 г. бележи края на разединението между страните, което започна, когато Хамас отказа да подкрепи сирийския президент Башар Ал-Асад, близък съюзник на Иран, в въстанието срещу него. Смята се, че Иран е спрял да доставя оръжия на терористичната група.

Обрат настъпи през лятото на 2017 г., когато лидерът на Хамас Исмаил Хания благодари на Иран за неговата неограничена подкрепа за Бригадите Ал Касам и за приноса за развитието на военните способности на Хамас.

Тагове: ; ; ; ; ; ;