23 юли 2019-Нюз Фронт.

Първите седмици след спирането на директните полети между Русия и Грузия бяха белязани със значително намаляване на броя на туристите в разгара на сезона.

 

Според данни на изследователската група «TBC Research» броят на туристите, пристигащи в Грузия от Русия със самолет, е намалял със 78%.
Така само 2,8 хил. граждани на Руската Федерация посетиха страната.
В същото време общият брой на руснаците, които са пребивавали в Грузия най-малко един ден, в сравнение със същия период на миналата година, е намалял с 21,4%.
В допълнение, потокът от пристигания през ГКПП «Казбеги-Верхний Ларс» също намалява.
В него са регистрирани 24.5 хиляди души, което е с 5.6% по-малко в сравнение със същите цифри за изминалата година.

Както вече News Front съобщи, Вахтанг Чарая, експерт в областта на икономиката, коментира ситуацията, заявявайки,че няма да има сериозен удар за грузинската икономика поради намаляване на туристическия поток от Русия. Въпреки това ефектът ще бъде изключително негативен за „средното звено“, а именно малкия бизнес и свързаните с него служители.

Вахтанг Чарая, експерт по икономически въпроси в коментар за изданието «Dalma News».
Според него първото нещо, което всички в Грузия трябва да осъзнаят, е, че Русия е ключов икономически партньор зз Грузия, от който зависят редица области, започвайки с паричните преводи и туризма, и завършвайки с производството на вино и минерална вода.

„Абсурдно е да се твърди, че руските туристи представляват само 15% от общия туристически поток, когато реалността казва друго. Те осигуряват около една трета от всички приходи в тази област ”, отбелза Чарая и добави, че липсата на руски туристи ще доведе до намаляване на ръста на БВП на Грузия от 5% на 3,5%.(англ. Gross Domestic Product).

 

И ситуацията можеше да е по-малко пагубна, ако туримът не беше свързан с други сфери на икономиката в страната
продължи експертът.
Така най-напред ще пострадат „долните звена“ на икономическата верига — собствениците на мини-хотели и кафенета, служители на тези институции, които ще се окажат „на улицата“.
Чарая не изключва възможността да се излезе от кризата чрез диверсификация на туристическия поток, но това няма да се случи бързо, а и в списъка на потенциалните туристи, няма такива, които биха оставяли толкова средства колкото руските туристи.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;