Иван Гешев приел номинацията за главен прокурор, защото не може да позволи да отиде на вятъра труда на колегите му до този момент. Това като мотив изтъкна зам.-главният прокурор в интервю за БНТ.

Залогът е по-голям, затова ще бъде една идея по-кално, категоричен е Гешев.

Искам прокуратурата, отворена към проблемите и болките на хората, заяви Гешев. По думите му прокуратурата в момента се намира в най-добрата си форма, като много неща трябва да бъдат запазени и да се надграждат.

«Не харесвам революционните промени и не споделям виждането, че всичко трябва да се започне отначало», подчерта Гешев.

Той изтъкна, че не се засяга от определение «протеже» на Сотир Цацаров, тъй като настоящият главен прокурор се е подписал последен под номинацията, а и Цацаров е «най-успешният главен прокурор до момента».

Той потвърди, че очаква много кал да се изсипе върху него и близките му, въпреки че декларира, че няма от какво да се притеснява.

«Аз не съм човек, който бяга от отговорност и няма от какво да се притеснявам», подчерта Гешев. 

Очаква и сформирането на кръг срещу него от олигарсите на прехода, «които са в ареста или предстои да влязат в ареста».

Залогът им, по думите на самия Гешев, е оцеляването на всякакви олигарси, мутри и кого ли не, срещу които ние водим дела».

Като имена във въпросния кръг Иван Гешев посочи «обвиняемият Прокопиев», Стайков, Арабаджиеви, Баневи. 

По думите му интересът, който обединява тези хора е неработеща прокуратура. 

Ние нямаме никакви притеснения да повдигнем обвинения на който и да е, независимо към кой олигархичен кръг принадлежи, ако има доказателства, поясни зам.-главният прокурор.

По отношение на думите на съпредседателя на «Демократична България» и бивш вътрешен министър Христо Иванов, който заяви, че Гешев служи на олигархията, номинираният за главен прокурор коментира с думите:

«Когато нямаш разумни и сериозни аргументи, лепиш етикети». 

За депутата Делян Пеевски, Гешев поясни, че го е виждал само веднъж преди 4-5 години по повод преписка. 

Зам.-главният прокурор обясни още, че е нормално Специализираната прокуратура да е във фокуса на общественото внимание. По думите му от нея се очакват по-сериозни резултати от действия по високите етажи на властта.

В тази връзка той посъветва окръжните прокурори да динамизират работата си.

На въпрос дали ще продължи да се явява както до сега на заседанията по делото КТБ, Гешев заяви, че не би предал колегите си, с които е работил по случая и би било логично да продължи да присъства.

Гешев подчерта, че не е част от елита и статуквото. Израснал съм бавно и постепенно в системата и съм преминал през всички нива на съдебната власт. Аз съм несистемен играч и нетипичен за българската власт, допълни още той.

Припомняме, че вчера стана ясно, че Иван Гешев в първата номинация за главен прокурор. Той бе издигнат от прокурорската колегия. Зад кандидатурата му застава и сегашният главен прокурор Сотир Цацаров, чийто мандат изтича през януари.

Въпреки, че неофициално именно Иван Гешев беше спряган като най-вероятна номинация, а и най-вероятен наследник на Сотир Цацаров, шефът на спецпрокуратурата няколко пъти отхвърляше и отричаше такава възможност.

Иван Гешев заяви и че очаква сегашното състезания да е мръсно и кално и се опасява, че ще се купуват магистрати, политици и журналисти.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;