Днес Банско отбелязва 77 години от разстрела на бележития поет Никола Вапцаров. Като морален кодекс децата в планинския град носят малката книжка „Моторни песни“ и се учат на вяра, история и борба. Специална изложба, в която са подредени лични вещи, малко известни писма и уникални документи от семейната история на родителите на Никола Вапцаров, ще бъде подредена в къщата-музей на големия поет и хуманист. Репортаж на Кети Тренчева за предаването »Преди всички»

Впечатляващ интерес на младите хора към живота на Никола Вапцаров и къщата-музей на семейството, отчитат от музейния комплекс в Банско.

Архивът на БНР пази и документален спомен — разказ на майката на Вапцаров — Елена за последната ѝ среща с поета преди разстрела.

На 23 юли банскалии се събират пред паметника на Вапцаров, отдавайки почит пред своя съгражданин и рецитирайки негови стихове добавят своя дан към безсмъртието на поезията му:

«Тази година е подготвена в памет на поета една интересна драматизация на неговото стихотворение «Писмо» от цикъла му «Песни за една страна».

Тази година музейният комплекс в Банско подрежда уникална семейна изложба по повод 80-годишнината от смъртта на бащата на поета, Йонко Вапцаров и 50 години от кончината на неговата майка — баба Елена Вапцарова, разказва директорът Светла Барякова:

«Показваме за пръв път пушката на Йонко Вапцаров, картички, които той е изпращал до семейството си в свои пътувания —  на баба Елена Вапцарова. Запазени са много нейни изказвания, тя е била почетен член на Международния комитет за защита на мира. Това са прозрения на един наистина мъдър човек».

Днес в 10.00 часа на Мемориал „Гарнизонно стрелбище“ в София вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва във възпоменателната церемония по повод 77 години от гибелта на Вапцаров.

Репортаж на Кети Тренчева за предаването »Преди всички»

Тагове: ; ; ; ; ;